Šport
18 ogledov

Sanjska polovica sezone za Tino Maze

Maze Courchevel svetovni pokal veleslalom alpsko smučanje
1/9
Reuters
Po 14 od načrtovanih 37 tekem svetovnega pokala je lahko zelo zadovoljna najuspešnejša slovenska alpska smučarka Tina Maze. Kot prva alpska smučarka je na tekmah do božičnega premora devetkrat stopila na stopničke in presegla mejo 900 točk. Na 14 tekmah je petkrat zmagala, najslabši izid pa je bil 20. mesto v smuku.

Devetindvajsetletna Črnjanka prvega mesta vodilne smučarke v karavani svetovnega pokala ni izpustila iz rok od uvodne tekme v Söldnu, ko je s prepričljivo zmago v veleslalomu napovedala boj za veliki kristalni globus.

V skupnem seštevku svetovnega pokala ima Tina Maze pred prvo zasledovalko Nemko Mario Höfl Riesch že 387 točk prednosti oziroma skoraj štiri zmage. Mazejeva je do prvega daljšega oddiha pred božičnimi prazniki zbrala skupaj 919 točk. Točkovni izkupiček pa lahko do 31. decembra izboljša, saj bosta pred koncem koledarskega leta, 28. in 29. decembra, v Semmeringu še preizkušnji v veleslalomu in slalomu, tehničnih disciplinah, v katerih je bila Korošica v tej sezoni vedno na oziroma pri vrhu in nikoli slabša od četrtega mesta.

Mazejeva povsem dominira v veleslalomu, v katerem je na vsaki od petih tekem stopila na oder za zmagovalke, nanizala štiri zmage na prvih štirih veleslalomih, v Aareju pa zmagam dodala še tretje mesto. Prva je tudi v kombinaciji, v kateri je zmagala v St. Moritzu, v slalomu ni bila slabša od četrtega mesta v Leviju in je na tretjem mestu v posebnem seštevku discipline, enako je tretja v skupnem superveleslalomskem seštevku. Najslabša od disciplin je smuk, kjer ima uvrstitve na 10., 12. in 20. mesto ter je trenutno na 17. mestu na smukaški razpredelnici.

Najboljša slovenska alpska smučarka je zbirko izjemnih uvrstitev dopolnila na Švedskem, kjer je na veleslalomu in slalomu pod žarometi dvakrat osvojila tretje mesto. Mazejeva je bila zelo zadovoljna po slalomu, v katerem je slavila ameriška najstnica Mikaela Shiffrin, ki je s 17 leti in devetimi meseci starosti postala tretja najmlajša zmagovalka svetovnega pokala po rojakinji Judy Nagel (1969, Sterzing/Vipiteno) in Švicarki Lari Gut (2008, St. Moritz).

"Tekma je bila dobra, treba je bilo zdržati koncentracijo do konca in napadati na polno ter tvegati. Stvari sem imela kar dobro pod kontrolo. Sploh drugi tek se mi je zdel dober, sem napadala, dobro ocenila postavitev na pretežno ravninski progi. Mogoče sem prvi tek smučala še malce preveč zadržano in zaspano, ampak ob vseh teh tekmah mislim, da sem dobro opravila s prvim delom sezone," je bila po dveh dnevih tekmovanj pod žarometi na Severu Evrope zadovoljna Mazejeva.

Maze Courchevel svetovni pokal veleslalom alpsko smučanje | Avtor: EPA EPA
Slovenska smučarka je visok ritem držala na vsaki od tekem ter zdržala vse pritiske, tako fizične kot psihične, in kot ena redkih v belem cirkusu kaže tekmovalno konstantnost v vseh disciplinah: "Z Mario (Höfl-Riesch, op. a.) sva se pogovarjali, kako težko je tekmovati z dekleti, ki se osredotočajo le na eno ali dve disciplini. Nimajo pojma, kako je to, kakšen je napor in kako se počutiva, ko morava iz dneva v dan menjavati tekmovalni ritem. Dokler sem jim konkurenčna za najvišja mesta in se borim za zmage, ima vse, kar počnem v tej sezoni, tudi nek smisel in je veliko bolj zanimivo. Stopničke v Aareju sta uspeh, predvsem pa dokaz zame in ekipo, da kondicijsko nisem padla, da ohranjam koncentracijo in seveda dobro smučam."

S smučanjem je bil zadovoljen tudi vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi, ki ga iz tekme v tekmo najboljša smučarka sveta navdušuje z zmagovalnim pristopom: "Pravzaprav imam zelo malo za komentirati - devete stopničke, petkrat zmaga in dvakrat stopničke tukaj v Aareju po celi turneji je super rezultat. Nimam kaj očitati tekmovalki, zelo dobro zdrži vse napore in funkcionira. V Aareju se je bil velik boj. Všeč mi je, kako se je odzvala na razmere na drugi progi v slalomu, ko je napadla na vso moč in prišla dol z veliko prednostjo. Čeprav ni bilo dovolj za zmago, je bil odnos pravi in dokaz, da ni utrujena kljub dolgi turneji. Najvažnejši del treninga je pavza. Nekateri tega ne upoštevajo, jaz to dejstvo upoštevam. Od danes dalje sledi štiridnevni počitek, ko Tina ne bo videla snega. V tem času bo Tina obnovila kondicijo in se regenerirala. Na sneg se bo vrnila 26. decembra, ko bomo opravili specifičen trening pred odhodom v Semmering."

Komentarjev 1