Šport
27 ogledov

Tina še devetič na stopničkah: 3. mesto!

Tina Maze
1/8
EPA
Slovenska smučarka Tina Maze se je na slalomski preizkušnji v švedskem Åreju še devetič v sezoni uvrstila na zmagovalni oder in tako zrušila rekord Janice Kostelić. Zmage se je veselila Američanka Mikaela Shiffrin, ki je za 29 stotink ugnala domačinko Frido Hansdotter.

Komaj 17-letna Američanka je poskrbela za senzacijo, saj je vpisala svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Doslej je bila v svetovnem pokalu v slalomu dvakrat tretja, letos v Leviju in lani v Lienzu. Švedinjo Hansdotterjevo je prehitela za 29 stotink sekunde, Mazejeva pa je na tretjem mestu zaostala 52 stotink. Po prihodu v cilj je Shiffrinova, ki je imela najboljši čas druge vožnje, dejala: "Ne vem, kaj naj rečem. Poskusila sem poleteti. Verjetno bom kar nekaj časa potrebovala, da bom dojela, kaj sem dosegla danes. Zelo sem se zabavala in mislim, da se takšne stvari kdaj kar zgodijo. Zdaj si želim objeti mamo, pričakujem pa tudi, da se nam bo pridružil tudi oče. Do Semmeringa se bom poskusila malce umiriti in pripraviti na naslednjo tekmo."

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala v sezoni je Mazejeva še okrepila vodstvo, drugouvrščena Nemka Maria Höfl-Riesch, ki je v slalomu osvojila 11. mesto, zaostaja že 387 točk. Mazejeva je na 14 tekmah v svetovnem pokalu zbrala kar 919 točk. V posebnem slalomskem seštevku je vodstvo od Nemke Höfl-Riescheve prevzela ameriška senzacija Shiffrinova (196 točk), Höfl-Riescheva je druga s 174 točkami, Mazejeva na tretjem mestu ima le štiri točke manj od nemške tekmovalke.

"Zelo sem vesela, ker mi je uspela res dobra vožnja. V drugi vožnji sem bila zelo hitra in sem zelo uživala v smučanju. Seveda, da sem zelo zadovoljna, da sem prikazala takšne predstave še pred božičem in pred krajšim premorom, ki mi bo prišel zelo prav. Prav vse sem dala od sebe na današnji tekmi in očitno je delovalo," je bila z novim uspehom zadovoljna Mazejeva.

Ana Drev brez uvrstitve

Po prvi vožnji slaloma za svetovni pokal alpskih smučark v švedskem Aareju je bila Mazejeva četrta. Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala je za najhitrejšo na prvi progi domačinko Hansdotterjevo zaostala 29 stotink sekunde. Druga slovenska predstavnica Ana Drev je imela visoko startno številko 57 in je na progi, ki je bila že na določenih delih dodobra načeta, odstopila.

Mazejeva, ki se je na prvo progo pognala s startno številko štiri, je bila po nastopu elitne sedmerice v vodstvu nato pa so jo prehitele tri smučarke poleg Hansdotterjeve še Američanka Shiffrinova (+0,15) in Švedinja Maria Pietilae-Holmner (+0,24). Mazejeva se je iz startne hišice na drugo progo pognala z veliko odločenostjo in na progi odpeljala eno boljših slalomskih voženj, imela je tretji čas druge vožnje, ter je samo stopnjevala svoj napad od starta do cilja, v katerem je prevzela vodstvo z naskokom več kot pol sekunde. Na startu so bili še tri tekmovalke. Pietilae-Holmnerjeva ni uspela prehiteti Korošice, kar je pomenilo, da je Mazejeva vpisala svoje že 47. stopničke v svetovnem pokalu in devete v tej sezoni. Shiffrinova je sijajno odpeljala in zadržala zmago v rokah tudi po nastopu švedske smučarke.

Rekord Vreni Schneider bo še počakal

Kraljica slaloma Avstrijka Marlies Schild na slalomu ni nastopila zaradi poškodbe desnega kolena, ki jo je staknila med dopoldanskim treningom. Schildova je v zadnjih dveh sezonah kraljevala na slalomskih preizkušnjah in v tej disciplini osvojila mala kristalna globusa, najboljša je bila tudi na lanskem svetovnem prvenstvu v nemškem Garmisch-Partenkirchnu. Schildova ima v karieri 33 slalomskih zmag - eno manj kot legendarna Švicarka Vreni Schneider.

Alpske smučarke zdaj odhajajo na krajši oddih do tekem v Semmeringu 28. in 29. decembra, ko sta na sporedu veleslalom in slalom. Moška karavana pa ima do konca leta na sporedu še tradicionalni zadnji smuk v Bormiu 29. decembra.

Svetovni pokal, Åre, slalom (Ž), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.