Šport
19 ogledov

MKM: sončno odprtje tekaške sezone

primož kobe mali kraški maraton sežana 2012
1/29
Miha Grgič Jelen
Nedelja, sončno vreme in več kot 3000 udeležencev 12. Malega kraškega maratona. Kot nalašč za odprtje sezone rekreativnega teka v Sloveniji. Na startu so se zbrali praktično vsi najboljši slovenski tekači in tekačice. Osem kilometrov je prvi zmogel Primož Kobe, v 25 minutah, 21 kilometrov pa Tone Kosmač v uri in 9 minutah.

Bilo je veliko takšnih, ki so skozi cilj pritekli že desetič na Malem kraškem maratonu, nekaj tudi takšnih, ki se lahko pohvalijo z dvanajstimi zvezdicami v svoji tekaški knjižici. Tekaški praznik je rekreativce letos zbudil malce prej, kot smo vajeni, saj so se ti na dvig startnih številk odpravili že okrog 9. ure zjutraj. Marsikdo si je zato pred ogrevanjem s trenerji Pulz športa privoščil še klepet s prijatelji in spremljevalci ob kavici ter tako poskušal skriti nestrpne poglede. V dobri družbi si je bilo mogoče ogledati nastop akrobatov Kraških kobilc in zaploskati Kraški pihalni godbi, ki je kot prva zakorakala skozi startno-ciljni prostor. Takoj zatem so ravnino zasedli tekači in tremo zbijali ob spremljanju pevskega nastopa Nicka Papisa s prijatelji in plesalk Ice Ladies. Preden je bil do mikrofona upravičen sežanski župan, je temperaturo dvigal moderator Miha Penko in na Malem kraškem maratonu se je z začetkom v prvih vrstah, pa vse tja do zadnjega tekača, vil "kraški val" po vzoru mehiškega velikega brata.

"Danes poleg vseh vas gostim tudi župane sosednjih, pobratenih in prijateljskih občin. Veseli me, da so se odzvali vabilu, še bolj pa me veseli, da je udeležba tekačev iz leta v leto večja. Sežanski mali maraton se širi in razvija v pravi smeri," je tekače tik pred pokom pištole nagovoril župan Davorin Terčon. Slabih pet minut je zabeležil Timingov semafor, ko je skozi start stekel še zadnji tekač. Na svoj račun so kasneje prišli najmlajši na treh različnih otroških tekih. Nepopisno veselje malčkov v cilju se je nadaljevalo v otroškem varstvu, ko je na sceno prikorakal čarodej. Svoje so dodali še pohodniki po poti Srečka Kosovela in hitrohodci, ki so svojo tekmo imeli na atletskem stadionu. Tudi letos je bil za vso konkurenco premočan Fabio Ruzzier. In ravno takrat se je na začetku ravnine slišal aplavz najhitrejšemu na osemkilometrski preizkušnji. Družinski tek je dobil Primož Kobe (00:25:44), med dekleti je bila najhitrejša Metka Bulc (00:35:17). Nestrpno smo pričakovali najhitrejšega na daljšem teku in po malce manj kot uri in desetih minutah je v cilj razmeroma svež pritekel Tone Kosmač (01:09:53). Nekoliko manj kot 10 minut kasneje je bila v cilju še najhitrejša predstavnica nežnejšega spola Mateja Kosovelj (01:18:35).

Kraška jota je v cilju zadišala prav vsem, tokrat so si jo zavoljo sončnih žarkov lahko privoščili tudi na prostem. Ne največji, toda vsekakor izjemno srčen maraton je bil tako praktično pod streho. "Dilema ostaja, da bi prireditev razširili celo na štiri tisoč udeležencev. Sami pa ne želimo, da bi tek ušel izpod nadzora in prerasel v industrijsko obliko rekreacije," je bil glede kratkoročnih načrtov jasen organizator, direktor Zavoda za šport, turizem in prosti čas Božo Dragan. A sezona se je šele začela in s kolegi se bo tako kmalu znova znojil, ko bo na vrsti organizacija aprilske kolesarske prireditve – S kolesom po Krasu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.