Šport
74 ogledov

Mladi Slovenci na SP po rekorde

Janežič, Renner, Rudolf AZS
Na prihajajočem svetovnem prvenstvu v Pekingu bodo slovenske barve zastopali predvsem nekoliko mlajši atletje. Kar nekaj se jih je že izkazalo na letošnjem evropskem prvenstvu za mlajše člane.

Skakalec s palico Robert Renner je v tej sezoni že postal evropski prvak za mlajše člane (krajši pogovor z njim si lahko preberete tukaj). Kolajni sta na tekmovanju v Estoniji osvojila tudi Luka Janežič na 400 metrov in Žan Rudolf na 800 metrov. Vsi trije bodo zdaj nastopili na članskem SP.

Trener je bolj optimističen

"Z 19 leti mi je uspelo izpolniti normo, to je vrhunski rezultat. V Peking odhajam sproščen, karkoli se bo zgodilo, je bila sezona zelo dobra. Sigurno pa želim tudi tam pokazati, da sem še vedno v formi in da lahko tudi na veliki tekmi dosežem dober rezultat. Težko pa govorim o pričakovanjih," je pred odhodom na Kitajsko dejal Janežič.

 

Njegov trener Rok Predanič pogumno napoveduje nov državni rekord. "Trener je morda bolj optimističen kot jaz. On me pač tako vidi, jaz pa nekoliko drugače. Bomo videli, kdo bo imel prav," je še dejal mladi atlet, ki sicer ni navajen tako dolgih sezon: "Na zadnji tekmi sem bil že kar precej utrujen, a sem v zadnjem tednu dobro treniral in občutki so temu primerni. Res pa nisem navajen tako dolgih sezon."  

Z masko po Pekingu, nato po polfinale

Prav tako kot Janežič je v Talinu bronasto kolajno na EP za mlajše člane osvojil Žan Rudolf:"Cilje v tej sezoni sem že izpolnil: v Estoniji sem prišel do kolajne, postavil sem nov državni rekord in izpolnil normo za Peking. Ostaja mi še norma za olimpijske igre in upam, da mi jo bo uspelo doseči že letos, če ne pa drugo leto. Za SP upam na polfinale. Veliko bo odvisno od tega kakšen bo tek. Bolj si želim taktičnega, saj sem močnejši v finišu, ča pa bo hiter, pa bi tudi znalo biti v redu, lahko bi odtekel rekord in po času napredoval." 

Rudolfa so se to sezono izognile tudi poškodbe. "Letos je kar v redu glede poškodb, nič takega se ni zgodilo. Imam težave z astmo. Zaradi tega me malce skrbi, saj je Peking znan po onesnaženem zraku. Želim si, da se telo ne bi slabo odzvalo. Menim pa, da to ne bo ovira. Že doma sem si uredil maske, verjetno bom okoli po Pekingu hodil kar z njo. Da čim manj vdihavam onesnaženega zraka."

In s kom bi se mladi slovenski atlet želel pomeriti? "Po eni strani si želim biti v skupini z Davidom Rudisho (olimpijski prvak in svetovni rekorder, op. p.), ker bo v tem primeru tek zelo hiter. V počasnem in taktičnem teku sem pa lahko tudi kar močan." 

Maruša Mišmaš | Avtor: EPA EPA
V Riu že po finale

Nekoliko manj uspešno sezono, kljub državnemu rekordu na 3000 metrov z zaprekami, ima Rudolfova klubska kolegica Maruša Mišmaš, ki jo je zaustavila neprijetna poškodba gležnja. "Bilo je kar hudo, saj sem že bila na startni listi za diamantno ligo, a nato nisem mogla nastopati. Forma se zdaj počasi vrača, a to vseeno še ni to. V bistvu bolj gledam že na naslednjo sezono. Verjamem, da bom vsaj tako dobra kot na začetku te. V Pekingu bi rada predvsem odtekla najboljši izid po poškodbi, naslednje leto v Riu pa se želim boriti za finale."

Atletinja, ki je ob koncu minulega leta kot prva s strani slovenskih športnih novinarjev prejela nagrado za izstopajočo mlado športnico, je po poškodbi še nekaj časa v glavi imela strah pred vodno oviro. "Poznalo se je, da me je bilo strah. To res ni bilo dobro. Zaradi tega smo veliko trenirali, v zadnjem času sem izgubila strah pred vodno oviro. Drugače je sicer, ko sem na treningu sama in na tekmi, ko je veliko gneče. Čez to bo pač treba iti. Na tekmi je prisotno veliko adrenalina in verjamem, da bo šlo." 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.