Šport
74 ogledov

Mladi Slovenci podirajo rekorde

Gregor Grahovac, atletika, OFEM
1/5
arhiv OKS
Peti tekmovalni dan olimpijskega festivala evropske mladine v glavnem mestu Gruzije Tbilisiju je bil za slovensko reprezentanco rekorden. Mladi tekmovalci so osvojili kar šest medalj, od tega eno zlato, dve srebrni in tri bronaste.

Zlata je bila plavalna štafeta na 4 x 100 m mešano v postavi Janja Šegel, Janja Jamšek, Pika Perenič in Tina Čelik, srebrna plavalka Šegel na 50 m prosto in 200 m prosto, bronasti pa judoistka Petra Opresnik v kategoriji do 70 kg ter atleta Gregor Grahovac na 400 m in Nika Glojnarič na 100 m z ovirami.

Prvo medaljo dneva je osvojila Glojnaričeva, ki je že v kvalifikacijah postavila najboljši čas in napovedala kandidaturo za odličje. "To mi res veliko pomeni. Nisem si mislila, da bom med prvimi tremi. Med tekmo sem bila živčna, ko sem prišla v cilj, sem samo čakala na rezultat. Ko sem videla, da sem na tretjem mestu, nisem mogla verjeti. Zaradi živčnosti in pričakovanj se mi je zgodilo, da sem malo zamudila na startu. Medaljo sem pričakovala, to se mi je zdaj uresničilo," so bile prve besede bronaste atletinje.

Vmes sta se v finale uvrstili teniški igralki Kaja Juvan in Nika Radišić, ki sta s 6:2 in 6:4 premagali ruski tekmici in si s tem že zagotovili odličje, kakšnega leska bo, pa bo znano v soboto.

Za letošnje deseto odličje je poskrbela Opresnikova, ki je dobila prvo in drugo borbo, v tretji, polfinalni, je izgubila proti kasnejši srebrni Črnogorki Jovani Peković, bron pa je osvojila po zmagi nad Migle Dudenaite iz Litve, katero je premagala z iponom. Oleksij Jankovskij (do 81 kg) je bil na koncu deveti, Zala Pečoler (do 63 kg) pa peta, potem ko je izgubila borbo v repasažu za tretje mesto.

Na bazenu je blestela Šeglova. Najprej je bila srebrna na 50 m prosto, nato še na 200 m prosto, za konec pa je zmagala s štafeto 4 x 100 m mešano. Petja Hribar je bila na 200 m prsno 23., Čelikova 12. na 200 m prsno, David Mihalič 12. na 200 m delfin, Sara Račnik pa na 200 m prosto 17.

"Največ mi pomeni 200 m kravl, ker sem zjutraj odplavala zelo slabo. Rekla sem si, da zmorem, in se ne bom pustila. Zelo sem srečna, da mi je uspelo," je na vprašanje, katero od treh odličij ji največ pomeni, odgovorila Šeglova, ki je s petimi medaljami najuspešnejša Slovenka 13. Ofema.

Nekaj sto metrov stran na atletskem stadionu je bron osvojil Grahovac, ki je s časom 48,56 postavil osebni in državni rekord na 400 m v svoji kategoriji. "Občutki so odlični. Čestitke zmagovalcu, 'mašina' je. Trudil sem se držati njegov tempo, ki pa je bil prehud. Pritisk je bil. Imel sem najboljši prijavljen rezultat. Težko je bilo," je razložil Grahovac.

Štafeta 4 x 100 m bi za finale morala premagati eno reprezentanco, vendar je bila diskvalificirana. Tine Šuligoj je tekmovanje v troskoku končal na 10. mestu (13,26 m), Rok Doberšek je bil v skoku s palico osmi (430 cm).

Rokometaši so v polfinalu Nemčijo premagali z 28:23 in se uvrstili v finale, kjer jih čaka Francija, s katero so v prvem krogu izgubili, zdaj bodo imeli priložnost za maščevanje. Slovenija je pred zadnjim tekmovalnim dnem pri 14 medaljah, s tem pa je že presegla prejšnji Ofem iz Utrechta 2013, ki ji bil z 11 odličji rekorden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.