Šport
33 ogledov

Morda že kmalu razkriti tudi grešniki iz devetdesetih

Matthew White kolesarstvo EPA
Bivšemu sotekmovalcu Lanca Armstronga so znižali kazen zaradi dopinga, medtem ko so danski policisti začeli preiskavo o domnevnih prekrških Bjarneja Riisa. Francozi želijo odpreti tudi stare primere.

Nekdanji moštveni sotekmovalec padlega kolesarskega zvezdnika Lanca Armstronga, Avstralec Matthew White je zaradi sodelovanja s protidopinškimi organi dobil znižanje kazni, namesto dveh let so mu zdaj na avstralski protidopinški agenciji izrekli le šestmesečno prepoved nastopanja. White sicer ni več aktiven tekmovalec, saj je vodja moštva Green Edge.

White je bil med tistimi kolesarji, ki so lani s priznanji pomagali razkrinkati Armstrongovo početje, še preden se je ameriški tekmovalec pokesal sam in priznal nečedno dopinško početje. White je priznal, da je skupaj z Armstrongom med letoma 2001 in 2003, ko je bil njegov sotekmovalec v ekipi, tudi on uporabljal prepovedana sredstva. Avstralska protidopinška agencija je za začetek kazni postavila 13. oktober 2012, ko je Avstralec priznal grehe iz preteklosti.

Danski zvezdnik pod drobnogledom

Dopinške sence iz preteklosti pa bodo morda ujele tudi nekdanjega danskega zvezdnika na kolesu Bjarneja Riisa.

Danska policija je namreč začela preiskavo o morebitnem nepravilnem početju Riisa v času, ko je leta 1996 zmagal na Dirki po Franciji, preiskavo pa je potrdil tudi Riis.

Pantanijeva družina proti

V Franciji pa bo posebna parlamentarna komisija 18. julija odločala, ali lahko prireditelji dirke po Franciji podatke dodatnih testov starih vzorcev, tudi iz leta 1998, razkrijejo javnosti in z njimi tudi imena morebitnih dopinških prekrškarjev.

Proti takšni možnosti pa so se že izrekli starši umrlega nekdanjega italijanskega kolesarja Marca Pantanija, ki bi tudi lahko bil med tistimi, ki bi se znašli na novem seznamu, češ da se njihov sin ne more več braniti dopinških obtožb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.