Šport
41 ogledov

"Motiv večji kot v Sočiju"

Vesna Fabjan Simon Maljevac
Slovenski smučarji tekači pred premierno tekmo svetovnega pokala v novem nordijskem centru v Planici, napovedujejo, da si prav na domačem prizorišču želijo letos največje uspehe. Višji so cilji na sobotnem sprintu, a tudi v nedeljo na ekipnem sprintu v ženskem taboru napovedujejo boj za finale.

"Motiv tukaj je skoraj večji kot v Sočiju in to pove vse. Tudi priprava na tekmo je bila posebna, zato ni posebne nervoze, pred startom pa je nekaj bo, kar je normalno. Zdaj se moram na tekmo 100-odstotno pripraviti, cilji pa so visoki, saj smo v dolini z izredno tradicijo in uspehi. Skakalnice so pod Poncami, naše so na drugi strani tekmovališča, a vseeno se bomo skušali približati vsakoletnim visokim ciljem v Planici," pravi bronasta olimpijka iz Sočija Vesna Fabjan in dodaja, da jo malo skrbi le napovedan mraz: "Temu se bo treba prilagoditi, glede na zgoden start pa bo zjutraj morda treba spiti kakšno močno kavo več."

"Nedeljska tekma bo zelo težka, trikrat zaporedoma bo treba po kratkem premoru opraviti s progo, ki je izredno zahtevna. Cilj je uvrstitev med deseterico, v finalu pa nato napad glede na možnosti," še dodaja trenutno prva dama sprinta v slovenski reprezentanci.

"Tudi zame je tekma doma dodaten izziv. Nekaj let se že borim s tem prebojem v polfinale. Vem, da sem tega sposobna in upam, da se mi bo prav tukaj izšlo," pa meni Alenka Čebašek, ob Lei Einfalt, Niki Razingar in Anamariji Lampič močno orožje v ženski vrsti. Še največ težav bo imela Einfaltova, ki po vzponu na Alp de Cermis ob zaključku letošnjega Tour de Skija v Italiji potrebuje še nekaj oddiha.

Moški želijo med 30

Preboj med najmočnejših 30 si želi tudi moški tabor, kjer je glede na sezono najmočnejši Miha Šimenc, lepo pa se je na celinskem pokalu z zmago v konkurenci do 20 let odrezal tudi Janez Lampič, dobil s tem dodatno samozavest, predvsem pa nove dragocene izkušnje na zahtevni planiški progi.

"Za nekatere bo to prvi nastop v svetovnem pokalu, kjer bodo dobili dragocene izkušnje. Forma se stopnjuje in v Planici si želim kakšen finale, saj je tekma doma dodatni izziv in motiv. Pri fantih bi bili zelo zadovoljni s prebojem v četrtfinale," o tekmovalnih ciljih pravi prvi mož stroke Marko Gracer, zadovoljen, da je proga zdržala zadnje obilno deževje in tudi, da so planiški prireditelji po odpovedi tekme na Rogli prevzeli sprint, odpovedan v Szklarski Porebi na Poljskem.

"Že zadnji vikend na kontinentalnem pokalu smo pokazali, da je vse pripravljeno. V kratkem času nam je uspelo pripraviti vse za tekmo in lahko smo zelo zadovoljni. Vesel sem tudi velikega števila slovenskih tekmovalcev, ki bodo nastopili," pa pred tekmo pravi predsednik organizacijskega komiteja Simon Jan. Skupaj bo v Planici nastopilo več kot 150 tekmovalcev iz 21 držav.

Aktivni tudi invalidi

Konec tedna bo v Kranjski Gori tudi tekma svetovnega pokala smučarjev invalidov, ki jo je Slovenija prevzela po odpovedi tekme v Avstriji. Sicer pa bo v Planici v soboto in nedeljo potekal tudi svetovni dan snega, ki je namenjen najmlajšim, za katere bodo vse aktivnosti brezplačne. Med drugim se bodo predstavili mini skoki z nekdanjim svetovnim prvakom Francijem Petkom, tek na smučeh, sankanje, tubing oz. spuščanje z gumo in še kaj. Najmlajše bodo pri tem ob Petku usmerjali še nekdanja tekačica Petra Majdič, skakalka Anja Tepeš, nordijski kombinatorec Mitja Oranič in drugi.

V soboto zvečer bo živahno tudi v Kranjski Gori, kjer bo ob 19.30 koncert Rock'n lauf z Rok'n' bandom in Alyo, ob 20.30 pa predstavitev ekip za nedeljsko tekmo.

Komentarjev 1