Šport > Moto športi
6969 ogledov

Bodo ti prizori izginili iz F1?

F1 hostese, dekleta
1/4
epa
Obetajo se spremembe, ki večjemu delu občinstva najbrž ne bodo prav všeč.

Novi lastniki formule 1 razmišljajo o spremembi oziroma ukinitvi enega pomembnih in najbolj vidnih delov dirk in avtomobilističnega športa. Gre za hostese, ki spremljajo avtomobilistični šport, skrbijo za promocijo, držijo dežnike in so bile doslej nepogrešljivi del spektakla, povezanega s formulo 1.

Nekdanji tehnični direktor ekipe Ferrari in vodja moštva Mercedes Ross Brawn, ki je letos v formuli 1 prevzel naloge poslovnega direktorja motošporta, je za BBC omenil, da so začeli postopek za revizijo dosedanje ustaljene prakse, ki vključuje uporabo hostes oziroma manekenk in deklet za promocijo.

hamilton ricciardo Kaj menite? Šport Formula 1 po 23 letih dobila nov logo, odzivi mešani

"Gre za zelo občutljivo problematiko, ki je pod skrbnim pregledom. Skušamo upoštevati vse vpletene strani. Veliko ljudi spoštuje tradicijo hostes, obstajajo pa tudi kritični pogledi, da je uporaba hostes zastarela in del preteklosti, zato smo se odločili odpreti to vprašanje," je dejal Brawn.

Hostese so bile nepogrešljivi in najlepši del formule 1 ter so avtomobilističnemu spektaklu ob dirkah svetovnega prvenstva dale nekaj glamurja, so prepričani tako vozniki formule 1 kot člani ekip. Seveda pa tega mnenja ne delijo vsi, saj obstajajo tudi pogledi, da gre za del zastarelega mačističnega pogleda na ženske in njihovo vlogo v športu.

V anketi, ki so jo izpeljali v športnem uredništvu BBC, je 60 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bi želelo, da so hostese še naprej del formule 1.

Glavna vloga manekenk, ki so oblečena v vpadljiva uniformna zelo tesna oblačila v enakih barvah, ponavadi v mini krilih in visokih petah, ter s poudarjenimi oblinami, je, da so čim bolj opazne, da so s tem opazna in vidna oglaševalska in promocijska gesla in simboli, ki jih razkazujejo na oblačilih ali dežnikih.

Hostese med drugim držijo dežnike voznikom F1, nosijo napise z imeni voznikov, postavijo se v koridor, po katerem se sprehodijo najboljši tekmovalci na poti do stopničk. So tudi spremljevalke zmagovalcem dirk na zmagovalnem odru.

V zadnjih časih so se sprožila številna vprašanja, da je uporaba hostes in manekenk seksistična, ostanek starih časov, v katerih so bile ženske le objekt namenjen moškemu pogledu. Na nekaterih dirkah so vlogo hostes prevzeli moški oziroma manekeni, prav tako so vlogo maskot dodelili otrokom, kar pa tudi ni naletelo na odobravanje in je sprožilo nove kritike.

Luca di Montezemolo, Schumacher Dobro obveščeni vir Šport Tesen prijatelj: "Schumacher se bori"

Komentarjev 4
  • Harrison 06:35 16.december 2017.

    Raje bi se ubadali z dolgočasnostjo dirk in razmišljali, kaj bodo storili, da bodo pritegnili čim več gledalcev in da bo dirka postala zanimiva. Danes je to en sam dolgcajt.

  • Dav Lob 00:35 16.december 2017.

    SE pravi je 40 procentov pedrov; oziroma riti pikov.

  • mp5 15:17 15.december 2017.

    Hostese ne se dat. Rečte, da ste moški... vsaj za tistih par urc. Če vas bodo hotl pa... pol pa rečte, da vam kratijo pravico do izbire spola...

Sorodne novice