Šport > Moto športi
1912 ogledov

Britanec znova slavil, prevračanje Nemca

Nico Hülkenberg Youtube
Britanski dirkač postavil piko na i k uspešni sezoni.

V Abu Dabiju se je z zadnjo dirko formule 1 končala sezona 2018. Svetovni prvak Lewis Hamilton (Mercedes), ki si je naslov zagotovil že prej, je premoč v letu 2018 potrdil še z današnjim uspehom, na stopničkah sta bila še Nemec Sebastian Vettel (Ferrari) in Nizozemec Max Verstappen (Red Bull). Za Hamiltona je današnja zmaga 11. v sezoni, skupno pa 73. v karieri.

Za Hamiltonom si je že pred dirko v Yas Marini skupno drugo mesto zagotovil Vettel, na koncu je bilo med njima točkovno razmerje 408-320; pred Abu Dabijem je bilo odprto le še skupno tretje mesto, ki ga je imel pred preizkušnjo drugi Ferrarijev voznik Finec Kimi Räikkönen, a je danes odstopil. Tega pa ni znal izkoristiti Finec pri Mercedesu Valtteri Bottas, saj je bil le peti, tako da rojaka ni ujel in je v SP ostal za njim, za nameček pa ga je prehitel še Verstappen. Ferrarijev drugi voznik je sezono končal pri 251 točkah, Nizozemec pri 249, Mercedesov Finec pa pri 247.

Dirko pa je zaznamovalo tudi slovo Španca Fernanda Alonsa (McLaren), ki je odpeljal zadnjo dirko v karieri, a nekdanji dvakratni svetovni prvak je za slovo ostal brez točk na 11. mestu.

Že na začetku dirke je nesrečo doživel Nico Hülkenberg, ki je doživel bližnje srečanje z bolidom Romaina Grosjeana, poletel v zrak in se prevrnil ter končal ob stezi.

Nemški dirkač Renaulta je pokazal, da ima dober smisel za humor, saj je, potem ko so ga iz ekipe po radijski zvezi zaskrbljeno vprašali, ali je vse v redu, odgovoril: "Tukaj visim kot krava, za mano se pa kadi. A bi me spravili ven?" Nazadnje so njegov dirkalnik pogasili, postavili na kolesa, sam pa je nepoškodovan splezal iz razbitin ... Skrb za tekmeca je takoj izrazil tudi Grosjean, vodstvo dirke pa je pozneje ocenilo, da je šlo za običajno dirkaško nesrečo in ni nikogar kaznovalo.

Hülkenberg je bil tako lahko dobre volje, ker je brez praske preživel nesrečo, Hamilton pa zaradi nove zmage. Zmagovanje je letos zanj že kar rutinsko, ta konec tedna je dosegel 83. "pole position", danes pa še 73. zmago. Dirkač, ki je konec sezone pospremil z zlato barvo na čeladi, je tako lahko potegnil črto pod sezono.

"Super, pozna se, da smo trdo delali celotno sezono. Vedno smo dali vse od sebe, mislim pa, da si tudi Sebastian zasluži čestitke za dober boj," je ob koncu dirke polaskal tudi tekmecu. Vettel mu ni ostal dolžan in je tudi sam stresel nekaj komplimentov: "Prvak je prvak, jaz pa sem danes res užival v dirki. Za nami je dolgo leto, veliko dirk je bilo, zdaj pa moramo misli že usmeriti naprej. Upam, da se bomo vrnili še boljši in hitrejši."

Oba pa sta se spomnila tudi na Alonsa; ta je na svoji zadnji dirki vozil v dirkalniku, obarvanem v barvah domače španske pokrajine Asturije, kljub prizadevanjem pa do točk v zadnjem nastopu ni mogel.

"Hvala vsem, lepo je bilo biti tako dolgo v takšni dobri družbi. Lepo je bilo, užival sem," je ob slovesu od formule 1 dejal svetovni prvak iz let 2005 in 2006, ki sta ga po končani dirki v zadnjem krogu s častnim spremstvom do boksov pospremila še dva prvaka - Hamilton in Vettel, vsi skupaj imajo kar 11 naslovov prvaka.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice