Šport > Moto športi
29 ogledov

Črni Dakar: prvi dan smrt motociklista

Boero Dakar Buenos Aires Argentina EPA
Vzdržljivostni reli Dakar sta že prvi dan zaznamovala huda nesreča in smrtna žrtev. Za posledicami padca in kasnejšega srčnega infarkta je na zadnjih kilometrih prve etape umrl 38-letni domačin Jorge Martínez Boero.

Po nesreči so motociklista s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Mar del Plati, a so boj za njegovo življenje izgubili že med letom. Za zdaj prireditelji relija še niso uradno sporočili vzroka smrti Jorgeja Martíneza Boera, po nekaterih podatkih pa naj bi dirkač doživel srčni infarkt, posledica katerega je bil padec. V 33 letih relija Dakar, ki letos četrtič poteka po Južni Ameriki, je življenje izgubilo že 61 tekmovalcev in drugih udeležencev tekmovanja ter gledalcev.

Martínez Boero, sin argentinskega prvaka v seriji Turismo Carretera Jorgeja Boera st., je na Dakarju prvič sodeloval leta 2011, ko je tekmovanje končal po šestih etapah. Po podatkih zdravniške službe naj bi do nesreče prišlo ob 10.19, ko je Boero vozil po 55. kilometru nedeljske preizkušnje. "Dirkač je doživel srčni infarkt, ki je bil posledica padca. Po petih minutah so mu na pomoč priskočili zdravniki s helikopterja. Kljub najboljšemu trudu zdravnikom oživljanje dirkača ni uspelo, umrl pa je med prevozom v bolnišnico," piše na uradni spletni strani tekmovanja.

Prva etapa Lopezu, Stanovnik 29.

Na prvi etapije v nedeljo med motociklisti slavil Čilenec Francisco Lopez (Aprilia). Na 819 kilometrov (57 kilometrov hitrostne preizkušnje) dolgi etapi od Mar del Plate do Sante Rose de la Pampe je bil drugi Španec Marc Coma (KTM) s 14 sekundami zaostanka. Edini slovenski udeleženec dirke Miran Stanovnik je bil 29. Za najhitrejšim je zaostal štiri minute in devet sekund.

Največja Stanovnikova želja je sicer uvrstitev med deseterico v skupnem seštevku. Diirko so pred štirimi leti s prvotnega prizorišča v severni Afriki preselili v Južno Ameriko zaradi političnih nemirov in slabih varnostnih razmer. Udeleženci Dakarja so novo domovino v Južni Ameriki odlično sprejeli, v letu 2012 se bo prvič razširila v Peru, kjer bo v Limi 15. januarja tudi cilj po 14 napornih etapah.

Vsi udeleženci bodo morali prevoziti več kot 8000 kilometrov. Motociklisti bodo imeli pred sabo 8363 kilometrov, od tega bo 4406 kilometrov hitrostnih preizkušenj. Skupno je med avtomobilisti prijavljenih 173 dirkačev, motociklistov bo 188, štirikolesnikov 32, tovornjakov pa 76.

Stanovnik je bil doslej najboljši lani, ko je osvojil 11. mesto. Uvrstitev med deset je njegova velika želja že nekaj let, potihem pa upa še na kakšno etapno zmago. Nastopil bo s preizkušenim motociklom znamke KTM, s katerim je tekmoval že lani. Favorita za skupno zmago sta po njegovem mnenju Marc Coma in Cyril Despres.

Med avtomobilisti bodo med favoriti za zmago veteran Stephane Peterhansel, lanski najhitrejši Nasser Al-Attiyah, Giniel De Villiers, Robby Gordon, Nani Roma in še kdo, nastopil pa bo tudi nekdanji poljski skakalec Adam Malysz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.