Šport > Moto športi
12 ogledov

Debi Ricciarda: "Veliko se mora naučiti"

daniel ricciardo Reuters
Avstralija bo prvič po 34 letih imela na dirkah dva svoja dirkača; v Silverstonu bo s Hispanio debitiral Daniel Ricciardo. Si lahko z dobrimi dosežki že za sezono 2012 zagotovi sedež pri Red Bullu? "Potrebuje čas. Napaka bi bila, če bi hiteli z njim," odgovarja Christian Horner.

Ob Sebastianu Vettlu (Red Bull) in njegovih tekmecih za naslov prvaka bo ta konec tedna na VN Velike Britanije v središču pozornosti še dirkač najslabše ekipe, Hispanie. V mislih imamo debitanta na dirkah, 22-letnega Daniela Ricciarda. Rezervni dirkač Tora Rossa bo v mali španski ekipi zamenjal Indijca Naraina Karthikejana in skušal dokazati, da si v sezoni 2012 zasluži vsaj kokpit Tora Rossa, če ne kar Red Bullovega. Ricciardo velja za največji potencial med vsemi dirkači, ki se trenutno preizkušajo v nižjih serijah enosedežnikov (dirka v svetovni seriji formule Renault 3.5). Tako bo imela Avstralija prvič po letu 1977 na dirki več kot le enega dirkača. Takrat so bili to Vern Schuppan in Larry Perkins (oba Surtees) ter Alan Jones (Shadow). Leta 1990 sta sicer dirkala David in Geoff Brabham, a se nista kvalificirala niti na eno dirko.

"Veliko mi pomeni, da sem dobil to priložnost. Kot otrok sem sanjal o tem, a nisem verjel, da se mi želja lahko uresniči. To bo zame zelo čustven vikend," je ob prihodu v Silverstone dejal Ricciardo. "Moj cilj je, da končam čim več dirk in si naberem nekaj izkušenj. Za mladega dirkača so izkušnje ključne. Seveda pa bi rad tudi ekipi pomagal, da se prebije po lestvici navzgor."


"Nisem pričakoval, da bom dirkal že letos. Še zdaj sem v šoku,"
je Daniel dejal na četrtkovi novinarski konferenci, ko je sedel ob Rubensu Barrichellu (Williams), edinemu dirkaču, ki je odpeljal več kot 300 VN.

"Pozorno ga bomo spremljali"

"Je res talentiran mladenič. Zaslužil si je to priložnost," o Ricciardu pove vodja Red Bulla, Christian Horner, ki bo njegove prve dirke še posebej budno spremljal in skušal oceniti, če bo res lahko nekega dne zamenjal Webbra. "Njegovo delo v našem mladinskem programu in simulatorjih je bilo zelo, zelo impresivno. Zdaj je pred njim prvi resen korak. Je še zelo mlad, dobil je priložnost in zdaj je na njem, da jo izkoristi." Pravi talenti za učenje ne rabijo veliko časa. "Pred njim so dirke učenja, a kot vidimo pri številnih dirkačih nove generacije, se učijo zelo hitro. Poglejte Paula di Resto, pa Sebastiana Vettla. Oba sta se zelo hitro razvila."


Pa vendarle Horner ostaja previden in zavrača možnost, da bi že kar naslednje leto dobil sedež v Red Bullu. "Daniel na dirkah za VN nima še nobenih izkušenj. Veliko se mora naučiti in pri Hispanii in Toru Rossu se lahko, tako kot se je v sezonah 2007 in 2008 v Toru Rossu učil Vettel. Potrebuje čas. Napaka bi bila, če bi hiteli z njim. V nižjih kategorijah se je že dokazal, zdaj se mora še v formuli 1. Je talentiran in dobro je dirkal na treningih, a nekaj drugega je dirkanje pod pritiskom. Bomo videli, pozorno ga bomo spremljali."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.