Šport > Moto športi
35 ogledov

Najbolj nori trenutki rojstnega kraja F1

Silverstone 2003 EPA
Deveta dirka 62. sezone formule 1 bo VN Velike Britanije v Silverstonu. Nekdanje vojaško letališče je 13. maja leta 1950 gostilo sploh prvo dirko tega tekmovanja. Ogledalo si jo je več kot sto tisoč ljudi, med njimi tudi britanski kraljevi par. Zmagal je Nino Farina.

Silverstone, ki je ob Monzi, Spaju in Monaku, ena od štirih dirk, kjer se je dirkalo leta 1950 in se dirka še danes, je tekom let dal številne zanimive trenutke, bitke, nesreče, nepredvidene dogodke ... Spomnimo se nekaterih. Leta 1973 se je zgodila ena bolj masovnih nesreč. Zakrivil jo je takrat mladi Jody Scheckter. Uničenih je bilo osem dirkalnikov, le en dirkačev pa se je poškodoval in sicer je bil to v Trstu rojeni Italijan (njegovi starši so bili z Reke) Andrea de Adamich (zlomljen gleženj), ki je po tem dogodku tudi končal kariero.


Dve leti kasneje je dež poskrbel za pravi kaos v zadnjih krogih. Cilj je videlo le šest dirkačev, 12 pa jih je zdrsnilo in končalo v zidu. Dirka je bila predčasno končana (obveljali so rezultati po 55 krogu) in zmaga je šla Emersonu Fittipaldiju (njegova zadnja).


Leta 1987 je eno svojih najboljših dirk odpeljal Nigel Mansell. V 28 krogih je nadoknadil 29 sekund zaostanka za Nelsonom Piquetom (enajstkrat je podrl rekord kroga) in ga v 62. krogu prehitel.


Mladi Michael Schumacher in Ayrton Senna ter Alain Prost na vrhuncu. Eden največjih trobojev v zgodovini formule 1 se je v Silverstonu zgodil leta 1992. Tako Prost kot Schumacher sta prehitela občutno počasnejšega McLarna Ayrtona Senne, a Brazilec jima je nudil veliko odpora.


Trenutek, ko je zastal dih vsem navijačem Michaela Schumacherja. Odpovedale so zavore na njegovem Ferrariju in v zavoju Stowe je zletel s proge in se zarinil v zaščitne pnevmatike. Zaradi zlomljene noge je izpustil nekaj naslednjih dirk.


Lahko bi se končalo tragično, ko je sredi dirke na stezo stekel Neil Hornan. Na ravnini Hangar je tekel nasproti skoraj 300 km/h drvečim dirkalnikom formule 1.

Komentarjev 2
  • Matej Rupnik 20:45 06.julij 2011.

    Andrea de Adamich

  • Matej Rupnik 20:44 06.julij 2011.

    Mislem da si tist dirkač ni zlomil roke, ampak gležnja in je bla to tut njegova zadnja dirka v karieri. Vse lepo piše v 3:11 (drugi posnetek)