Šport > Moto športi
30 ogledov

F1? "To nima smisla, to sploh ni dirkanje."

39-letni Villeneuve se ni jasno opredelil, ali bi bil le solastnik in vodja ekip Reuters
Jacques Villeneuve je s formulo 1 opravil tudi kot gledalec. "Ob prehitevanjih z DRS-jem zaspim. To nima smisla, to sploh ni dirkanje." Pravo dirkanje je Nascar, pravi. "Človek proti človeku, zver proti zveri. To je super." Kanadčan podpira drzno dirkanje Lewisa Hamiltona, Sebastiana Vettla pa že vidi kot novega-starega prvaka, a: "Ko se s kom bori, mu spodleti."

Nekdanji svetovni prvak, Kanadčan Jacques Villeneuve, je opravil s formulo 1, ne le kot dirkač, ampak tudi kot gledalec. "Dirk ne gledam več. Prvič v življenju. Konec je," je razkril na Williamsovi predstavitvi ponovnega sodelovanja z Renaultom. S to navezo je Villeneuve leta 1997 osvojil naslov prvaka po hudi bitki s takrat dirkačem Ferrarija Michaelom Schumacherjem.

Sredi dirke začne zehati

"Preprosto se ne morem več mučiti. Sredi dirke začnem zehati in mi je res težko." In kaj je v formuli 1 tako zelo razočaralo Villeneuva, saj vendarle gledamo eno najbolj dinamičnih sezon v zadnjih letih, prehitevanj res ne manjka? "Dirkači se sploh niso več zmožni braniti. Michael bi denimo v Montrealu moral biti na stopničkah." Štiridesetletnega Jacquesa torej moti, da bodo prehitevanja zaradi pomoči KERSA in premičnega zadnjega krilca (DRS) postala prelahka. "Res me ne zanima, kako nekdo prehiti tekmeca zaradi DRS-ja. Raje vidim, da Lewis Hamilton noro napade in kdaj konča izven proge. To je zanimivo. Ob prehitevanjih z DRS-jem pa zaspim. To nima smisla, to sploh ni dirkanje."


Nekdanji zmagovalec Indyja 500 se danes občasno preizkuša v Nascarju. "To pa je zabavno. To me spomni, zakaj sem se zaljubil v dirkanje. Sedeš v avto in preprosto dirkaš, nič ti ne stoji na poti, nobena čudna pravila. To je res čudovito. Človek proti človeku, zver proti zveri. To je super."

Pustite Hamiltonu dirkati

Villeneuve je na strani Lewisa Hamiltona, ki si edini upa prehitevati na stari brezkompromisen način, pravi. "Formula 1 je začela dajati kazni zaradi dirkaških napak, namesto da bi jih dajala zaradi umazanega dirkanja. To je narobe. Napake se dogajajo. Se pač zaletiš, to je del dirkanja," pove Kanadčan in ima povsem prav. Kazni bi morale biti le zaradi umazanih potez (kakršna je bila Schumacherjeva proti Villeneuvu v Jerezu 1997). "Lewis dirka zelo agresivno in včasih pozabi, kje ima glavo, in tako se pač zgodi nesreča. Tega ne smemo ustaviti, to je pravo dirkanje. Ljudje bi radi videli prave bitke. Kje je smisel, če se takšne poteze kaznujejo? Dirkačem je treba pustiti dirkati."

Jacques britanskemu prvaku iz sezone 2008 predlaga, naj ostane pri McLarnu, naj ga Red Bull nikar ne premami. "Le zakaj bi šel stran? McLaren je na njegovi strani. Radi ga imajo, dali so mu kariero. Naj jim bo hvaležen." Mnenje deli še en nekdanji dirkač Williams Renaulta, Nigel Mansell. "Lewis ima odlično kariero z McLarnom. Kot je dokazal Schumacher s Ferrarijem, je dobro imeti na svoji strani ekipo. In Hamilton jo ima v McLarnu."

Vettel se ne bori z nikomer

Zadnji kanadski prvak ne deli mnenja Bernieja Ecclestona, da so zmage Sebastiana Vettla z Red Bullom vredne več, kot so bile Schumacherjeve pri Ferrariju, češ da ima Seb hujše tekmece. "Vettel se sploh z nikomer ne bori. Ko pa se s kom bori, mu spodleti. Kar poglejte Montreal," je aktualnega prvaka zbodel Villeneuve, a vseeno verjame, da bo letos osvojil svoj drugi naslov prvaka. "Je super hiter, dirkalnik pa ima še boljši kot lani. Ko si na taki ravni, gre težko kaj narobe. Če se ne bo zgodilo kaj res hudega, ne vidim možnosti, da bi mu kdo lahko izmaknil naslov prvaka."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.