Šport > Moto športi
2831 ogledov

Dve veliki spremembi v formuli 1

Formula 1 Epa
Bo formula 1 zdaj konkurenčnejša?

Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je sprejela paket zmanjševanja stroškov v formuli 1, proračuni ekip za leto 2021 bodo s 160 milijonov evrov omejeni na 132 milijonov. Dogovorjeno je, da se bodo proračuni še zmanjševali, gornja meja se bo leta 2022 tako zmanjšala na 127,5 milijona, do leta 2025 pa na 123 milijonov.

"Formula 1 je danes dosegla zmago. To je prelomni trenutek za naš šport. F1 je že nekaj časa finančno nevzdržljiva, neaktivnost na tem področju pa bi ogrozila prihodnost formule in njenih udeležencev," je dejal izvršni direktor McLaren Racinga Zak Brown.

mcalren Velike težave Šport Masovna odpuščanja pri velikanu formule 1

Predsednik Fie Jean Todt se je zahvalil ekipam in pozdravil 'velik korak naprej za formulo 1 in ohranjanje avtomobilskega športa'.

Drugo veliko odločitev predstavlja uvedba 'aerodinamičnega hendikep sistema' za boljša moštva. Glede na uvrstitev v prvenstvu bo ekipam omejen čas za razvoj dirkalnika. S tem naj bi se slabša moštva nekoliko približala boljšim. Čim slabše bo neka ekipa uvrščena v razvrstitvi konstruktorjev, več časa bo imela na voljo za izkoriščanje aerodinamičnega tunela pri izgradnji dirkalnika za novo sezono.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice