Šport > Moto športi
855 ogledov

Favorit za naslov brez zmage, tako nanj gledajo tekmeci

joan mir Epa
Aktualna sezona elitnega motociklističnega razreda bi lahko dobila sila nenavaden in izredno redek epilog.

Kar osem dirkačev je v letošnji sezoni slavilo na dirki razreda motoGP, med njimi pa ni vodilnega dirkača prvenstva Joana Mira (Suzuki).

Španec, ki ima tri dirke pred koncem v skupnem seštevku 14 točk prednosti pred Fabiem Quartararojem (Yamaha), lahko postane šele tretji dirkač v zgodovini (prvi v motoGP), ki bi naslov prvaka osvojil brez ene same samcate zmage. 

To se ni zgodilo vse od leta 1999, ko je Emilio Alzamora osvojil naslov prvaka v razredu do 125cc, čeprav se v celotni sezoni ni niti enkrat zavihel na najvišjo stopničko. Za drugi primer je potrebno pobrskati še dlje v preteklost, in sicer v leto 1977, ko je George O'Dell postal prvak v razredu Sidecar (sovoznik).

Mir se je v položaju za napad na naslov prvaka znašel po zaslugi konstantnih rezultatov. V dramatično nepredvidljivi sezoni je dirkač Suzukija zbral več uvrstitev na zmagovalni oder kot kdorkoli drug (6), vključno s tretjima mestoma na zadnjih dveh dirkah v Alcanziu.

Španec z izjemo Le Mansa (11. mesto) na zadnjih šestih dirkah nikoli ni bil slabši kot četrti.

jack miller | Avtor: Epa Epa
"Vse tako kaže," je o možnosti Mirovega končnega zmagoslavja dejal Jack Miller (Ducati), trenutno deveti dirkač sezone. "Verjetno se bo ponovil primer Emilia Alzamore. Ne vidim razloga, zakaj bi karkoli tvegal, da bi prišel do zmage. V bistvu bi bilo kar zanimivo, če bi mu uspelo brez nje," je dodal.

V kraljevskem razredu še nihče ni osvojil naslova brez zmage na dirki, kar pa ne pomeni, da si Mir lovorike ne bi zaslužil "Prekleto da res! Imel je tudi nekaj smole. Videl smo, kako se je pobral po odstopu v Brnu. Če ne bi bilo rdeče zastave, bi lahko zmagal v Avstriji. Je eden najhitrejših in najbolj konstantnih dirkačev. Tudi Suzuki je bil dober celo sezono," je povedal Miller.

Oddaljene možnosti za naslov prvaka ima tudi Andrea Dovizioso (Ducati), a njegov zaostanek na petem mestu znaša že zajetnih 28 točk. Tudi on se pridružuje mnenju, da bi Mir storil napako, če bi v lovu na zmago izgubil fokus. "To sploh ni pomembno. Še posebej pri takšnem prvenstvu, kot ga imamo letos. Prvenstvo je nenavadno iz večih razlogov, a na koncu štejejo le točke. Vsak si želi zmagati, a to ni bistveno. Kar se mene tiče, mu ni treba zmagati," je povedal Dovizioso.

andrea dovizioso | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.