Šport > Moto športi
8100 ogledov

Ferrariju grozi izključitev iz F1

ferrari Epa
Scuderia Ferrari se je znašla pod drobnogledom Fie.

Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je na pobudo Mercedesa in Red Bulla sprožila preiskavo proti Ferrariju.

Rdeči iz Maranella naj bi kršili pravilo o največji dovoljeni uporabi energije iz sistema ERS. 

Ferrariju naj bi po navedbah britanskih medijev grozila celo diskvalifikacija.

Fia je pred dirko v Monte Carlu od Scuderie zahtevala namestitev posebnih senzorjev, s pomočjo katerih bo poskušala ugotoviti, ali Ferrari s pomočjo sistema ERS (Energy Recovery System) motorju dovaja več dodatne moči, kot je predpisano v pravilih.

Rdečim bi domnevna kršitev pravil najbolje služila v kvalifikacijah, v katerih so si letos že dvakrat rezervirali prvo startno vrsto.

Še posebej sumljiva naj bi bil dominantna predstava na VN Kitajske, kjer je bil zmagovalec sobotnega merjenega moči Sebastian Vettel (Ferrari) kar pol sekunde hitrejši od obeh srebrnih puščic.

Rivalom so sum v Ferrarijev motor vzbudili trije zaporedni najboljši položaji Sebastiana Vettla (Bahrajn, Kitajska, Azerbajdžan).

Fia naj bi situacijo pozorno spremljala že od druge dirke v Bakuju, vendar za zdaj ni odkrila nobenih očitnih nepravilnosti. "Krovni organ je na Ferrari naslovil prošnjo, naj v dirkalnik vključijo dodaten kos opreme za nadzor sistema ERS. Fia bo ta konec tedna nadzirala sistem, šele nato bomo opravili analizo podatkov in podali zaključke," so sporočili iz zveze.

Ferrarijev predstavnik je v kneževini na to temo dejal: "Špekulacij ne komentiramo."

 | Avtor: Epa Epa

Bolj zgovoren je bil zmagovalec uvodnih dirk sezone Vettel. "Seveda sem slišal o tem. Normalno je, da se takšne stvari pojavijo in tokrat smo mi na tapeti. Fia mora skrbeti za vse. Zaupamo jim, da bodo opravili svoje delo," je dejal.

Šef Mercedesa Toto Wolff in prvi mož Red Bulla Christian Horner sta javno izrazila zaupanje v delo preiskovalcev in oba verjameta, da bo Fia svoje delo opravila korektno in kompetentno.

ERS-H: Toplotno energijo spreminja v električno energijo in jo vodi na ERS-K.

ERS-K: Električno energijo dobiva od ERS-H in od baterije ter daje kinetično energijo motorju.

Komentarjev 1
  • Tupamaros 09:53 28.maj 2018.

    Ni Ferrarija, ni F1. Enostavno. Ferrari je v F1 legenda.

Sorodne novice