Šport > Moto športi
32 ogledov

Preobrat: FIA na zagovor pozvala Ferrari

ferrari formula 1 EPA
Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je ekipi Mercedesa in Ferrarija poklicala na disciplinsko zaslišanje. Scuderia je bila ena izmed ekip, ki so se najbolj glasno pritoževale zaradi Mercedesovega testiranja Pirellijevih pnevmatik, sedaj pa se kazen obeta tudi rdečim iz Maranella.

Pregovor ''kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade'' se je še enkrat potrdil na primeru Ferrarija, ki se bo moral zaradi testiranja Pirellijevih pnevmatik zagovarjati pred razsodiščem Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA).

Spomnimo...

Med dirkaškim vikendom v Monaku so na dan pricurljale informacije, da je Mercedes opravil ''skrivna'' testiranja Pirellijevih pnevmatik. Čeprav pravila dovoljujejo testiranja do 1000 kilometrov, pa morajo ekipe uporabljati vsaj dve leti star dirkalnik.

Ker je Mercedes uporabljal letošnje ''orožje'' z oznako W04, so se pri Ferrariju in Red Bullu odločili, da vložijo pritožbo.

Ferrari prejel povabilo na zagovor

FIA sedaj preiskuje domnevne kršitve, na veliko presenečenje pa je na zagovor poleg Mercedesa povabila tudi Ferrari. Scuderia je bila med najbolj glasnimi kritiki domnevno ''skrivnega'' testiranja - ki po besedah šefa Mercedesa Rossa Brawna nikakor ni bilo skrivno - sedaj pa se je izkazalo, da bi lahko kazen doletela tudi rdeče.

pirelli gume pnevmatike | Avtor: EPA EPA
Italijanska ekipa je pred nekaj meseci s Pirellijem opravila podobno testiranje, vendar je v skladu s pravili uporabljala dve leti star dirkalnik. Rdeči iz Maranella so prepričani, da so ravnali v skladu s predpisi, medtem ko je Mercedes po njihovem mnenju kršil pravila.

Drugačnega mnenja pa so pri FII, ki so na zagovor poklicali obe ekipi. ''FIA je zaprosila Ferrari in Mercedes, ki sta se v sezoni 2013 udeležila Pirellijevih testiranja, da se udeležita disciplinskega zaslišanja,'' so zapisali v izjavi.

''Z vidika proizvajalca gum ni tako pomembno, ali gre za letnik '11, '12, ali '13,'' je povedal športni direktor Pirellija Paul Hembrey. Italijanski proizvajalec zanika, da je Mercedes s testiranji pridobil kakršnokoli prednost, saj so bili testi namenjeni razvoju pnevmatik za prihodnjo sezono. Zdaj je na potezi FIA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.