Šport > Moto športi
1175 ogledov

Končno se je zgodilo, neverjeten niz zaključen

Carlos Sainz VN Singapurja Profimedia Carlos Sainz je prišel do svoje druge zmage v karieri.
Dirkači so se merili na razburljivi dirki za VN Singapurja.

Dirko za VN Singapurja je dobil voznik Ferrarija Carlos Sainz. Vseh predhodnih 14 dirk letošnjega svetovnega prvenstva je pripadlo Red Bullu. Za Sainza je današnja zmaga šele druga v karieri in prva po lanski Veliki Britaniji.

Drugo mesto je osvojil Britanec Lando Norris z McLarnom, tretje pa njegov rojak Lewis Hamilton z Mercedesom. Max Verstappen, ki je dobil deset zaporednih dirk, je zmagoviti niz končal s tokratnim petim mestom.

Moštvo Red Bull je prvič v sezoni ostalo praznih rok, saj se niti Verstappen niti Mehičan Sergio Perez nista uvrstila na zmagovalni oder, tako da je Ferrari dosegel prvo zmago v tej sezoni za eno od drugih ekip v karavani. Branilec naslova Verstappen in Perez sta imela na tem prizorišču težave že v kvalifikacijah, ko se nista uvrstila v zadnji del, danes pa nista mogla višje od petega in osmega mesta.

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Japonske v Suzuki čez teden dni.

Verstappnu je danes preostalo samo reševanje čim več točk. Hitro se je pokazalo, da moštvo, ki je prevladovalo na vseh dosedanjih dirkah, v Singapurju ne bo imelo možnosti za zmago ali stopničke, če tekmeci ne bodo delali napak. Večinoma jih tudi niso - večja izjema je bil le drugi Mercedesov voznik George Russell. Ta je ob vstopu v zadnji krog vozil na tretjem mestu, imel celo možnosti za preboj na drugo mimo Norrisa, toda tik za njim je vozil moštveni sotekmovalec Hamilton.

Russell je nato le nekaj zavojev pred ciljem zapeljal v zaščitni zid in namesto na zmagovalnem odru končal ob repu razpredelnice, Hamilton pa je hvaležno vzel tretje mesto. Russell je bil sicer zadnji "ne-Red Bull" z zmago, slavil je novembra lani v Braziliji, vse dirke pozneje sta do danes dobila Verstappen in Perez.

Še bo moral počakati

Carlos Sainz VN Singapurja | Avtor: Profimedia Profimedia

Sainz je medtem odpeljal taktično odlično in zrelo dirko. Potem ko je bil že na domači dirki v Monzi pred 14 dnevi blizu in dobil kvalifikacije, a na dirki spet moral priznati premoč moštvu s krili, je bila

Verstappen najverjetneje kljub najslabši uvrstitvi v sezoni ne bo dolgo slabe volje, nenazadnje je v SP še vedno krepko prvi s 151 točkami naskoka pred Perezom (374-223). A ta številka tudi pomeni, da novega naslova v praksi še ne bo mogel potrditi na naslednji dirki, po kateri bi moral za kaj takega imeti 180 točk naskoka. Zdaj je najbližji možen datum za predčasno slavje dirka v Katarju. V SP je tretji Hamilton s 180 točkami.

"Neverjeten občutek. Zahvaljujem se vsem pri Ferrariju, naredili smo izjemno delo. Po slabem začetku sezone se vračamo, danes je bilo vse odlično, tudi pnevmatike so zdržale, tako da se je izšlo izjemno," je bil po uspehu nadvse zadovoljen Sainz.

Njegov rojak Fernando Alonso pa je poskrbel za poseben rekord v formuli 1. S 15. mestom po težavah v boksih in petsekundni kazni danes ni bil zadovoljen, a je veteran Aston Martina pri 42 letih kot prvi dirkač v tem tekmovanju zbral 100.000 prevoženih kilometrov. Svojo lastno rekordno znamko je presegel v 16. krogu današnje dirke. Alonso je prve kilometre v formuli 1 naredil leta 2001 v ekipi Minardi. Do prvih točk v karieri pa je prišel Novozelandec Liam Lawson (AlphaTauri), ki je bil deveti.

VN Singapurja:

1. Carlos Sainz (Špa/Ferrari) 1:46:37,418
2. Lando Norris (VBr/McLaren) +0,812
3. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 1,269
4. Charles Leclerc (Mon/Ferrari) 21,177
5. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 21,441
6. Pierre Gasly (Fra/Alpine) 38,441
7. Oscar Piastri (Avs/McLaren) 41,479
8. Sergio Perez (Meh/Red Bull) 54,534
9. Liam Lawson (NZl/AlphaTauri) 1:05,918
10. Kevin Magnussen (Dan/Haas) 1:12,116
...
- najhitrejši krog:
Lewis Hamilton (VBr/Mercedes; 1:35,867)
* SP skupno (15):
1. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 374
2. Sergio Perez (Meh/Red Bull) 223
3. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 180
4. Fernando Alonso (Špa/Aston Martin) 170
5. Carlos Sainz (Špa/Ferrari) 142
6. Charles Leclerc (Mon/Ferrari) 123
7. George Russell (VBr/Mercedes) 109
8. Lando Norris (VBr/McLaren) 97
9. Lance Stroll (Kan/Aston Martin) 47
10. Pierre Gasly (Fra/Alpine) 45
...

Konstruktorji:
1. Red Bull 597
2. Mercedes 289
3. Ferrari 265
4. Aston Martin 217
5. McLaren 139
6. Alpine 81
7. Williams 21
8. Haas 12
9. Alfa Romeo 10
10. AlphaTauri 5

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.