Šport > Moto športi
3858 ogledov

Odločitev v zadnjih metrih, dirko zaznamovala grozljiva nesreča

Marc Marquez Alex Rins Epa
Alex Rins je na ciljni črti ugnal Marca Marqueza.

Španec Alex Rins (Suzuki) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v britanskem Silverstonu. Za drugi uspeh v sezoni v elitnem razredu motoGP je na ciljni črti le za 13 tisočink ugnal vodilnega v SP rojaka Marca Marqueza (Honda). Tretji je bil še en Španec Maverick Vinales (Yamaha). Pod stopničkami je končal drugi Yamahin voznik Valentino Rossi, peti je bil njegov italijanski rojak Franco Morbidelli, šesti pa domačin Cal Crutchlow.

Rins je bil večino dirke edini tekmec Marquezu v boju za prvo mesto, po nekaj napadih in menjavah v vodstvu pa je izkoristil zadnjo priložnost in Marqueza ugnal v zadnjem zavoju pred ciljem.

Dirko je zaznamovala grozljiva nesreča v prvem krogu, po samem startu, ko je najprej zdrsnil Fabio Quartararo, na njegov motor pa je z veliko hitrostjo naletel Andrea Dovizioso ter grdo padel, njegov motor pa so zajeli plameni.

Prav to trčenje je bilo eden od dveh izstopajočih dogodkov na dirki. Francoz je še pred prvim zavojem zdrsnil in padel, v njegov motor pa je nato priletel Dovizioso, ki se ni mogel izogniti trčenju. Ducati se je nato še vnel, Italijana pa so morali na nosilih odnesti s prizorišča nesreče in je moral na pregled v ambulanto. Po prvih informacijah nima nobenega zloma, a so ga zaradi suma poškodbe glave oziroma pretresa možganov odpeljali še na podrobnejši pregled v bolnišnico.

Nadaljevanje je bilo precej klasično za sezono, saj je bil v vodstvu Marquez in kazalo je, da bo dosegel še eno zmago, toda nikakor se ni mogel znebiti Rinsa, po polovici dirke pa je postalo jasno, da bo končnica še zelo zanimiva. Rins je na kratko prvič prevzel vodstvo že v osmem krogu, zares pa se je razplamtelo štiri kroge pred koncem. Takrat niti manjša napaka Rinsa ni preveč oddaljila od tekmeca, v zadnjih dveh krogih pa je uprizoril še nekaj napadov. Po dirki je priznal, da se je uštel pri štetju krogov in je potem, ko je Marquez po dveh zavojih po njegovem uspešnem napadu v predzadnjem krogu spet prišel na prvo mesto, že mislil, da je vsega konec.

Toda Rins je imel še eno priložnost, saj je ostal tik za Marquezom. Ta je odbijal napade oziroma dobro zapiral tekmeca, vendar ni mogel preprečiti zadnjega napada. Rins je po notranji strani smuknil mimo njega in do ciljne črte, ki je v Silverstonu zelo blizu zadnjemu zavoju, mu je uspelo obdržati minimalno prednost. Ure so pokazale, da je bila razlika med njima le 13 tisočink. V ozadju je sicer čakal tudi Vinales, a prva dva nista delala usodnih napak in sta mu prepustila le tretjo stopničko.

Alex Rins | Avtor: Epa Epa

Naslednja dirka bo na sporedu 15. septembra v Misanu.

"Točkovno je dobro, sama dirka pa ne, saj sem izgubil na koncu. A Alex se je pošteno boril, na koncu sva bila oba na meji, skušal sem ga zapreti, a ni šlo. Najbolj pomembno je, da imam novih 20 točk, za skupni seštevek je to zelo dobro," je bil na koncu le malenkost slabe volje Marquez.

Smejalo pa se je zmagovalcu. "Kakšna napaka ... Mislil sem, da je zadnji krog, ko sem napadel, ampak še ni bilo konec. Vedel sem, da lahko na koncu zmagam, ker sem bil boljši v teh zavojih in na srečo mi je uspelo. Hvala vsem v ekipi, ki so mi pomagali," je dejal Rins, ki je zmagal drugič v sezoni po teksaški preizkušnji.

Kljub izgubljeni zmagi je Marquez ostal v trdnem vodstvu v SP, saj je prvi zasledovalec v SP Dovizioso ostal brez točk, mogoče pa se je tudi huje poškodoval. Marquez je po 12 dirkah trdno v vodstvu SP, ima 250 točk, osmoljenec Dovizioso je ostal pri 172, na tretje pa se je prebil Rins, ki jih ima 149.

moto gp Keržišnik o tragediji Magazin Gaber Keržišnik o tragediji: Tudi ličila niso mogla skriti, da je bila nesreča huda

V šibkejših razredih moto2 in moto3 sta prav tako slavila Španca; v moto2 Augusto Fernandez pred rojakom Jorgejem Navarrom in Južnoafričanom Bradom Binderjem, v moto3 pa Marcos Ramirez pred Italijanoma Tonyjem Arbolinom in Lorenzom Dalla Porto. V moto2 je vodilni v SP Alex Marquez tokrat odstopil, vendar je ostal v skupnem vodstvu.

* motoGP:
1. Alex Rins (Špa/Suzuki)          40:12,799
2. Marc Marquez (Špa/Honda)          + 0,013
3. Maverick Vinales (Špa/Yamaha)       0,620
4. Valentino Rossi (Ita/Yamaha)       11,439
5. Franco Morbidelli (Ita/Yamaha-SRT) 13,109
6. Cal Crutchlow (VBr/Honda-LCR)      19,169
...

- SP skupno (12):
1. Marc Marquez (Špa/Honda)              250
2. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati)         172
3. Alex Rins (Špa/Suzuki)                149
4. Danilo Petrucci (Ita/Ducati)          145
5. Maverick Vinales (Špa/Yamaha)         118
...

* moto2:
1. Augusto Fernandez (Špa/Kalex)   37:41,833
2. Jorge Navarro (Špa/SpeedUp)       + 0,489
3. Brad Binder (JAR/KTM)               0,571
...

- SP skupno (12):
1. Alex Marquez (Špa/Kalex)              181
2. Augusto Fernandez (Špa/Kalex)         146
3. Thomas Lüthi (Švi/Kalex)              146
...

* moto3:
1. Marcos Ramirez (Špa/Honda)      37:50,443
2. Tony Arbolino (Ita/Honda)         + 0,240
3. Lorenzo Dalla Porta (Ita/Honda)     0,374
...
- SP skupno (12):
1. Lorenzo Dalla Porta (Ita/Honda)       171
2. Aron Canet (Špa/KTM)                  157
3. Tony Arbolino (Ita/Honda)             133
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.