Šport > Moto športi
11 ogledov

Hamilton podaril zmago jubilantu Buttnu!

vn madžarske zmaga jenson button mclaren 2011
1/34
EPA
Pet let po svoji prvi zmagi je Jenson Button (McLaren) prav na VN Madžarske, na svoji 200. dirki v formuli 1, dosegel 11. zmago. Izkoristil je napako najhitrejšega na Hungaroringu, Lewisa Hamiltona (McLaren), ki se bo le stežka potolažil s četrtim mestom.

Jenson Button (McLaren) je na najlepši možen način obeležil svojo 200. dirko v karieri dirkača formule 1. Zmagal je 70 krogov, polnih akcije, na VN Madžarske, kjer je pred petimi leti s Hondo osvojil svojo sploh prvo zmago. Za 11. mu je bilo dovolj, da je v težavnih sušno-dežnih razmerah na Hungaroringu odpeljal mirno in brez napake. Obenem je profitiral iz napake najhitrejšega na stezi, Lewisa Hamiltona (McLaren). Ta se je 22 krogov pred karirastvo zastavo zavrtel, nato pa zavrten ni dal prednosti tekmecem in dobil kazensko vožnjo skozi bokse. Še več: ekipa ga je poklicala še na nepotrebno menjavo pnevmatik za rahel dež. Tako je s tremi postanki več od Buttna ostal brez stopničk. Bil je četrti.

V bitki za prvaka gre tako še naprej vse po željah Sebastiana Vettla (Red Bull), pa čeprav že na tretji dirki zapored ni stal na najvišji stopnički (tokratni zmagovalec za njim zaostaja 100 točk). Z manj kot štirimi sekundami zaostanka za zmagovalcem je osvojil drugo mesto. Tako je še povečal točkovno prednost pred tokrat tretjeuvrščenim Fernandom Alonsom (Ferrari) in petouvrščenim Markom Webbrom (Red Bull). Le še Felipe Massa (Ferrari) je dirko končal v istem krogu kot zmagovalec. Novo razočaranje za MercedesNico Rosberg je bil le deveti, pa tudi za ekipi Renault in Sauber, ki sta ostali brez točk.


Kako se je razpletalo

Nekaj kapelj dežja in VN Madžarske se je na zelo spolzki stezi začela na pnevmatikah intermediate. Vettel je zlahka zadržal prvo mesto, Hamilton pa komaj odbil napad Buttna. Ferrarija sta imela v prvem zavoju nekaj težav in Rosberg se je s sedmega prebil na četrto mesto. Da McLaren na hladni stezi res najhitreje ogreje pnevmatike, se je pokazalo že v drugem krogu, ko je Hamilton začel dihati za ovratnik vodilnemu Vettlu. Sledila je štiri kroge dolga bitka, nakar je Lewisu v petem krogu le uspelo, nato pa si je s tremi najhitrejšimi krogi na dirki do osmega kroga pridirkal dobrih pet sekund prednosti. Jenson ni bil nevaren Sebastianu, Ferrarija pa sta imela veliko težav – Alonso je kljub nekaj zdrsom s steze prišel nazaj pred Rosberga, Massa pa je po vrtenju pristal v zaščitnih gumah, se uspel rešiti, a nazadoval na deveto mesto.


V 11. krogu so prvi zapeljali na menjavo pnevmatik – steza je bila že dovolj suha za slickse. Prvi je tvegal Jenson in po postankih prišel pred Sebastiana. Lewis je obdržal prvo mesto, Webber pa je prišel pred Fernanda in Rosberga. Na vse bolj suhi stezi je vodilni z najhitrejšimi krogi povečeval svojo prednost. Drugi del dirke je v ospredju mineval mirneje, še kako vroče pa je bilo v kokpitu Nicka Heidfelda (Renault). Po drugem postanku mu je eksplodiral motor in zelo hitro je moral zbežati iz kokpita, saj je pod njegovim dirkalnikom možno zagorelo. Za nekaj akcije sta poskrbela še Massa in Michael Schumacher (Mercedes). Brazilec ga je napadal za osmo mesto, a bitka se je končala, ko je Nemec parkiral z okvaro. Drugi postanki vrstnega reda na vrhu niso spremenili.

Ko je Alonso sredi dirke obstal za Webbrom, se je odločil za zgodnejši tretji postanek. Splačalo se je. Ko so vsi opravili s tretjo menjavo gum, je prišel s petega na tretje mesto. A tega ni zadržal za dolgo, saj Vettel krog kasneje napadel in zlahka prišel mimo. 22 krogov pred ciljem pa nekaj dežnih kapelj in vodilni Hamilton se je zavrtel in prvo mesto prepustil Buttnu. V 53. krogu je Lewis zapeljal na četrto menjavo pnevmatik. Tako kot Webber in Rosberg pred njim je šel na gume intermediate. Napaka! Dež je ponehal, steza je bila suha in morali so na peti postanek. A za Lewisa je bila katastrofa še večja, saj je dobil kazensko vožnjo skozi bokse, ker je ob vrtenju s steze spravil Paula di Resto (Force India). Namesto vodstva je tako v nekaj krogih izgubil 55 sekund in zdrsnil na šesto mesto. Massa in Webber nista bila daleč pred njim in do konca dirke je z njima gladko opravil.


VN Madžarske, Hungaroring, končni vrstni red:

1. Jenson Button (McLaren Mercedes)
2. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) +3,5
3. Fernando Alonso (Ferrari) +19,8
4. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +48,3
5. Mark Webber (Red Bull Renault) +49,7
6. Felipe Massa (Ferrari) +83,1
7. Paul di Resta (Force India Mercedes) +1 krog
8. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
9. Nico Rosberg (Mercedes) +1 krog
10. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
11. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +1 krog
12. Vitalij Petrov (Renault) +1 krog
13. Rubens Barrichello (Williams Cosworth) +2 kroga
14. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +2 kroga
15. Sergio Perez (Sauber Ferrari) +2 kroga
16. Pastor Maldonado (Williams Cosworth) +2 kroga
17. Timo Glock (Virgin Cosworth) +4 krogi
18. Daniel Ricciardo (Hispania Cosworth) +4 krogi
19. Jerome d'Ambrosio (Virgin Cosworth) +5 krogov
20. Vitantonio Liuzzi (Hispania Cosworth) +5 krogov
Odstopili: H. Kovalainen (Lotus), M. Schumacher (Mercedes), N. Heidfeld (Renault), J. Trulli (Lotus)

Skupni seštevek po 11. dirki sezone 2011:

Dirkači
1. S. Vettel 234 točk
2. M. Webber 149
3. L. Hamilton 146
4. F. Alonso 145
5. J. Button 134
6. F. Massa 70
7. N. Rosberg 48
8. N. Heidfeld 34
9. M. Schumacher 32
10. V. Petrov 32

Moštva
1. Red Bull Renault 383 točk
2. McLaren Mercedes 280
3. Ferrari 215
4. Mercedes 80
5. Renault 66
6. Sauber Ferrari 35

Komentarjev 1
  • LiverBird 22:36 31.julij 2011.

    Napis pod sliko: "Felipe Massa in Fernando Alonso nista bila konkurenčna za stopničke."Res?