Šport > Moto športi
54 ogledov

Hockenheim je Alonsov

Vettel Alonso Button VN Nemčije Reuters
Dirko za VN Nemčije v Hockenheimu je dobil vodilni v skupnem seštevku Fernando Alonso. Drugi je bil Jenson Button, tretji pa Kimi Räikkönen. Komisarji so po dirki sicer drugega Sebastiana Vettla kaznovali z 20 sekundami, tako da je padel na končno peto mesto.
Španec Fernando Alonso je zmagovalec desete dirke svetovnega prvenstva formule 1. Ferrarijev dirkač se je z zmago v nemškem Hockenheimu še utrdil v vodstvu skupnega seštevka, zdaj ima 154 točk. Drugi je bil Britanec Jenson Button (McLaren-Mercedes), tretji pa Finec Kimi Räikkönen (Lotus).

Vsaj za zmagovalca Alonsa je bila dirka na Hockenheimu, s katero se je končala prva polovica sezone, precej rutinska. Temelje za uspeh je postavil že v soboto, ko se je najbolje znašel na deževnem kvalifikacijskem treningu ter si zagotovil prvo startno mesto. Danes pa je dirko tudi najbolje začel ter hitro pobegnil tekmecem, nato pa z izjemo postankov vodil do konca ter si brez večjih težav privozil 30. zmago v karieri. "Bilo je težko, nismo bili najhitrejši v suhih razmerah, toda odločno sem se boril. Jenson je dobro pritiskal, a sem zdržal do konca," je Španec opisal pot do uspeha.

Bolj zanimivo je bilo v boju za preostali stopnički, kjer so imeli končno besedo tudi v vodstvu dirke. Tik pred koncem je namreč domači zvezdnik Vettel prišel s tretjega na drugo mesto mimo Buttona, a je pri tem zapeljal s steze in si nekoliko skrajšal pot. Komisarji dirke so mu pripisali 20 sekund kazni, kar ga je z drugega premestilo na končno peto mesto. Kot so pojasnili komisarji, je Vettel z vožnjo izven proge pridobil prednost, kar je kršitev pravil. Vettlova kazen ni vplivala na zmagovalca nemške VN, to še vedno ostaja Alonso, po novem pa sta na drugem in tretjem mestu Button in Räikkönen.

Že pred začetkom dirke so imeli v Vettlovem moštvu izredno stanje; nekaj ur pred startom je namreč tehnični delegat Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) Jo Bauer sporočil, da obstaja sum, da sta motorja obeh dirkalnikov prirejena. Imela naj bi manjši navor v srednjem območju vrtljajev, s tem pa omogočata boljši izkoristek usmerjanja izpušnih plinov v zadnjem delu dirkalnika, posledica pa je boljša lega bolida na stezi. Nazadnje se niso odločili za kazen, tudi zaradi pomanjkanja dokazov. Oba dirkača rdečih bikov sta tako lahko startala z mest, ki sta si jih priborila v kvalifikacijah. Vettel z drugega, Webber pa z osmega - njegov sicer tretji čas v soboto so zaradi predčasne menjave menjalnika kaznovali s pet mest slabšim izhodiščem pred današnjim začetkom.
Fernando Alonso VN Nemčije | Avtor: EPA EPA

Webber je na koncu tudi ostal na tem mestu, prav tako pa je Vettel ciljno črto prevozil kot drugi. Že v prvem krogu pa je imel mlajši nemški zvezdnik obilo dela, saj je veteran Michael Schumacher na svojem terenu odločno napadel ter skušal priti mimo njega. A Vettel je njegove napade odbil, Schumacher je pozneje hitro izgubil nekaj mest, Vettel pa svoje drugo šele ob drugem postanku 20 krogov pred koncem, ko se je pred njega prebil Button, ki pa ga je nato spet prehitel pred ciljem.

Vodilnim dirkačem je danes živce paral Britanec Lewis Hamilton. Na svoji jubilejni 100. dirki ni imel sreče, zaradi predrte pnevmatike je hitro izpadel iz boja za vrh, nato pa skušal, ko je že zaostajal za krog, spet priti nazaj v isti krog kot vodilni Alonso. Zato je brezkompromisno napadel Vettla in se prebil predenj, povzročil pa mu je ravno dovolj preglavic, da je nato po drugem postanku Nemec ostal za njegovim moštvenim sotekmovalcem Buttonom. Slednji je bil v zadnjem delu hiter in nekaj časa je celo kazalo, da bo lahko ujel Alonsa. Pod stopničkami so ostali Kamui Kobajaši, Vettel, Sergio Perez, Schumacher je bil na koncu le sedmi, ter Webber, Nico Hülkenberg in Nico Rosberg.

Skupno je v vodstvu SP po desetih od letošnjih 20 dirk ostal Alonso, le da je po tretji zmagi v sezoni (Malezija, Evropa, Nemčija) zdaj pri 154 točka. Webber je danes dobil le štiri, a je ostal na drugem mestu s 120, povsem pa se mu je približal Vettel s 110. Med konstruktorji je Ferrari nekoliko zmanjšal razliko do vodilnega Red Bulla (177-230).

Sezona formule 1 se bo nadaljevala že čez teden dni na madžarskem Hungaroringu.

VN Nemčije, Hockenheim:

1. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 1;31:05,862
2. Jenson Button (VBr/McLaren-Mercedes) + 6,949
3. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) + 16,409
4. Kamui Kobajaši (Jap/Sauber) + 21,925
5. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) + 23,732
6. Sergio Perez (Meh/Sauber) + 27,896
7. Michael Schumacher (Nem/Mercedes) + 28,970
8. Mark Webber (Avs/Red Bull) + 46,941
9. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) + 48,162
10. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) + 48,889

Vrstni red v skupnem seštevku:

Dirkači:
1. Fernando Alonso 154 točk
2. Mark Webber 120
3. Sebastian Vettel 110
4. Kimi Räikkönen 98
5. Lewis Hamilton 92
6. Nico Rosberg 76
7. Jenson Button 65
8. Romain Grosjean 61
9. Sergio Perez 47
10. Kamui Kobajaši 31

Konstruktorji:
1. Red Bull 230 točk
2. Ferrari 177
3. McLaren 157
4. Lotus 159
5. Mercedes 105

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.