Šport > Moto športi
434 ogledov

Izjemno napeto, razlika v skupnem seštevku le še dve točki

Miguel Oliveira Profimedia
Oliveira zmagovalec dirke motoGP za VN Tajske.

Portugalec Miguel Oliveira (KTM) je zmagovalec dirke v najmočnejšem razredu motoGP svetovnega prvenstva v motociklizmu za veliko nagrado Tajske. Na drugo in tretje mesto sta se na razmočeni stezi dirkališča Buriram uvrstila dirkača Ducatija, Avstralec Jack Miller je bil nekoliko hitrejši od Italijana Francesca Bagnaie.

Bagnaia se je v skupnem seštevku vodilnemu Francozu Fabiu Quartararoju (Yamaha), ki ga tokrat sploh ni bilo med dobitniki točk, zasedel je 17. mesto, približal na vsega dve točki zaostanka. Do konca sezone so le še tri preizkušnje. Prvenstvo motoGP se bo sredi oktobra preselilo na avstralski Phillip Island, nato sledi še postanek v Maleziji ter sklepno dejanje v španski Valencii.

To je bil dan iz nočne more za Quartararoja in Španca Aleixa Espargaroja, drugega izzivalca v vrsti za svetovno krono. Na prvi dirki v kraljevskem motociklističnem razredu na Tajskem po letu 2019 je zasedel 11. mesto in za Quartararojem v razvrstitvi prvenstva zaostaja za 20 točk.

"Vsakič, ko imamo priložnost voziti na mokrem, sem vedno super hiter," pa je dejal 27-letni portugalski dirkač Oliveira, ki je v njegovih domačih "atlantskih" razmerah ugnal vse tekmece za peto zmago v motoGP.

Dirka je bila prestavljena za skoraj eno uro zaradi močnega dežja, tudi ko so komisarji dirke prižgali zeleno luč, pa so bile razmere na dirkališču Buriram precej zahrbtne. Zato ne čudi, da so bili dirkači srečni, da so dirko preživeli brez poškodb. "Zelo, zelo, zelo sem srečen," je dejal Bagnaia, ki je s tretjim mestom skorajda ujel vodilnega v skupnem seštevku.

Za Millerja je bila to druga uvrstitev na zmagovalni oder po vrsti, potem ko je zmagal prejšnji konec tedna na Japonskem. "Tam sem močno pritiskal, niti v enem trenutku nisem obupal nad zmago," je dejal Miller in dodal: "V teh razmerah tukaj pa to ni bila niti slučajno lahka naloga."

Italijanski novinec Marco Bezzecchi je v sobotnih kvalifikacijah osvojil svoj prvi pole position, na dirki pa je zdrsnil na zgolj 16. mesto.

V razredu moto3 je zmagal Italijan Dennis Foggia (Honda), ki se je veselil četrte zmage v sezoni.

Dirka v razredu moto2 je bila zaradi močnega deževja predčasno končana po osmih krogih, zmagovalec pa je postal Italijan Tony Arbolino (Kalex). Dirkači v razredu moto2 bodo vpisali le polovico točk za SP, saj pravila tako predvidevajo, kadar dirkači ne prevozijo niti dveh tretjin predvidene razdalje.

 

 
Komentarjev 1
  • Ender3 21:26 02.oktober 2022.

    Pa koga motoGP tako zanima, da je treba po vseh medijih pisati. Akrapovič pa, nima toliko denarja, da bi vso to, brezvezno oglaševanje plačeval.