Šport > Moto športi
123 ogledov

Kakšna gneča na vrhu, še šesti zmagovalec sezone

Maverick Vinales Epa
Najboljšo četverico delijo le štiri točke.

Po sedmih dirkah sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu je vrh v elitnem razredu motoGP povsem zgoščen. Prve štiri dirkače ločijo le štiri točke, tokrat je Maverick Vinales v Misanu na preizkušnji za VN Emilije Romanje postal že šesti zmagovalec v sezoni. Tovarniška ekipa Yamahe je tako končno prišla do najvišje stopničke, potem ko sta nanjo že stopila oba člana podružnične poltovarniške zasedbe Yamaha SRT Fabio Quartararo in Franco Morbidelli.

Start se je sicer najbolje posrečil Avstralcu Jacku Millerju, bistveno bolje kot prejšnji teden na istem prizorišču pa je s prvega mesta začel Vinales in se obdržal na vrhu, na prvo mesto pa se je prebil še v prvem krogu.

Brad Binder, tudi eden od zmagovalcev v tej sezoni, je kmalu končal dirko ob stezi, že pred njim pa je bil v pesku tudi večkratni svetovni prvak Valentino Rossi, ki je tako precej slabo končal jubilejni 250. nastop na dirkah za SP za Yamaho. Tudi Miller pa je po le štirih krogih končal dirko.

V ospredju je medtem Francesco Bagnaia vozil vse bolje in se kmalu prilepil za hrbet Vinalesu, v šestem krogu pa izkoristil njegovo napako in ga prehitel. Za tretje mesto sta se borila Pol Esparagro in Quartararo. Medtem ko so se tekmeci na vrhu borili v parih, pa je lep preboj uprizarjal tudi Joan Mir. Z 11. startnega izhodišča je bil kmalu povsem blizu, osem krogov pred koncem se je že lahko vmešal v boj za stopničke.

Šest krogov pred koncem je tekmece razveselil vodilni Bagnaia, ki je zdrsnil v zavoju in končal dirko. Vinales je imel tako na široko odprta vrata do zmage, Quartararoju in Espargaroju pa se je v boju za drugo in tretje mesto pridružil še Mir.

Francesco Bagnaia | Avtor: Epa Epa

Francoz je takrat dobil opozorilo, ker je večkrat zapeljal s steze, tri kroge pred koncem pa je Mir švignil na drugo mesto. Kazalo je, da bo Quartrararo ubranil tretje, toda vodstvo tekmovanja je Francoza kaznovalo naprej z dolgim krogom - vožnjo po daljši liniji dirkališča zaradi kršenja pravil. Ker ga ni izpolnil, je po dirki dobil kazen treh sekund pribitka, to pa ga je potisnilo s tretjega na četrto mesto, na zmagovalni oder pa je prišel Espargaro.

"Dal sem vse od sebe. presrečen sem, to je rezultat, če pustiš srce na stezi. Vesel sem, da sem dobro začel, potem se mi je kar naenkrat odprla avtocesta do odra za zmagovalce," je dejal Mir.

"Super, imel sem izjemno dirko. Bagnaia je bil oster tekmec, dolgo sem razmišljal, kje bi ga lahko napadel. Ko je odstopil, sem lahko malo popustil. Za vse nas je zmaga olajšanje, saj vemo, kako trdo smo delali v preteklih tednih," pa je prvi uspeh v sezoni pospremil Vinales.

V SP je zdaj stanje izjemno napeto. Andrea Dovizioso, danes ni bil v boju za vrh in je končal kot osmi, je še ubranil vodstvo, toda s 84 točkami ima le še eno več kot Quartararo in Vinales. Pri 80 je zdaj že Mir.

Italijan Enea Bastianini je zmagal v razredu moto2. Drugi je bil njegov rojak Marco Bezzecchi, tretji pa Britanec Sam Lowes. Italijan Luca Marini je s četrtim mestom obdržal prvo mesto v SP.

Italijan Romano Fenati pa je slavil v kategoriji moto3 pred rojakom Celestinom Viettijem, tretji je bil Japonec Ai Ogura. Španec Albert Arenas je kot četrti ostal na čelu skupnega seštevka SP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice