Šport > Moto športi
4765 ogledov

"Ko bo rešil prvo življenje, bodo vsi pomisleki izginili"

ferrari halo Epa Varnosti sistem Halo je največ pozornosti vzbudil z vpadljivim izgledom.
"Upam, da bodo dirkačem končno pustili dirkati," v luči nove sezone F1 pravi slovenski komentator dirk Andraž Zupančič.

Nova sezona elitnega dirkaškega športa prinaša tudi nekatere novosti, ki so polarizrale ljubitelje bencinskih hlapov. Najbolj pereči med njimi sta uvedba zaščitnega sistem Halo in odprava brhkih deklet, ki so bila več desetletij nepogrešiljiv člen na startnih vrstah dirk za veliko nagrado.

O novostih in drugih izziv, s katerimi se bo v bližnji prihodnosti soočala F1, smo se pogovarjali s komentatorjem dirk na televizijskem programu TV3 Andražem Zupančičem.

Za nami so prve kvalifikacije v letošnji sezoni, razmerje moči pa ostaja dokaj nespremenjeno. Lewis Hamilton pred obema Ferrarijema. Kako komentirate razplet prvega merjenja moči v Melbournu?
Mercedes je še vedno prva sila. Nekaj je bilo napak s strani drugih dirkačev, predvsem Sebastiana Vettla, ki bi bil po mojem z lahkoto drugi, verjetno pa ne bi mogel ujeti Lewisa Hamiltona. To je šele prva dirka sezone. Pri Mercedesu so napovedali, da so nekoliko izboljšali njihove zmogljivosti v kvalifikacijah, ampak dirka je seveda nekaj povsem drugega. Trenutno pa kaže, da je Mercedes še vedno tisti, po katerem se morajo vsi orientirati, upam pa, da bo na dirki bolj tesno. Odpeljati hiter krog je seveda nekaj povsem drugega kot dirkati uro in pol.

lewis hamilton Šampionski uvod Šport Hamiltonu od razburjenja razbijalo srce

Formula 1 se že vrsto let sooča z upadom priljubljenosti, kakšni izzivi po vašem mnenju v prihodnosti čakajo ameriškega lastnika, podjetje Liberty Media?

bernie ecclestone | Avtor: EPA EPA
Formula 1 je malce zaspala na tradicionalnosti, ki jo je Bernie Ecclestone tako dolgo gojil. Odgovorni kar nekaj časa niso poznali elektronske pošte in interneta. Ecclestone je dolgo vztrajal na faksu in papirju. Bil je tradicionalist, ki je deloval po drugih načelih, kot jih zahteva sodobni svet. Formula 1 bi morala predvsem poskrbeti za širok dostop in navijačem prek sodobnih tehnologij omogočiti poglobljen vpogled. Na tem področju se stvari že dogajajo, vendar tega ne bodo mogli narediti čez noč. Verjamem, da bodo to dosegli s spremembami in ne nazadnje tudi s poenostavitvami. V zadnjih letih je bil namreč tako, da niti dirkači niso več imeli pregleda, kaj se sploh dogaja.

Sprememb je bilo v zadnjih letih res veliko, učinek pa ravno nasproten od želenega. Ali si je s formula 1 še bolj otežila obstoj?
Da, zelo. Ubrali so napačno smer. Ekologijo, če tako rečem, so poskusili združiti s športom, ki je šport ekscesa. Formula 1 je bila od nekdaj šport pretiravanja. Prevelika poraba, preglasni in prehitri dirkalniki, prebogati... Pre, pre, pre. Potem so poskušali zapeljati v drugo smer, kar pa ni najbolje uspelo. Upam, da se bodo novi lastniki tega zavedali in dirkačem končno dopustili, da dirkajo. To je formula 1, ne pa dirka v varčni vožnji. Razumem, da so nekatere stvari postale varne, a formula 1 mora ostati formula 1.

Spielberg VN Avstrije formula 1 navijači Začetek Šport Se bodo pri F1 rešili z aparatov?

Največja novost v letošnji sezoni, je uvedba varnostnega sistema Halo. Zaščitni lok, ki varuje dirkačevo glavo, je naletel na mešane odzive. Kako vi gledate nanj?

 | Avtor: Epa Epa
Fernando Alonso zelo dobro povedal, ko je dejal, da pred nekaj desetletji niso poznali niti varnostnih pasov. A varnostni pas od zunaj ni viden. Velika večina se strinja, da je treba delati na varnosti, vendar varnosti se v tem športu ne da zagotoviti. Motošport je nevarna stvar. Ogromno je dejavnikov, ki gredo lahko narobe. Morali bi gledati tudi na estetiko. Trenutni dirkalniki so vse drugo kot to, kar naj bi bi bili. Nekateri bi zaščitni lok najraje odrezali, drugi pravijo, da se ga bo treba privaditi. Tudi ob uvedbi novih pogonskih agregatov smo se pritoževali, da to niso več pravi motorji, a smo se sčasoma navadili. Tudi tukaj se bo treba. Kot je povedal Alonso, če bi ob meni stalo nekaj fantov, ki smo jih izgubili zato, ker tega v dirkaškem športu nismo imeli, potem ne bi imel nič proti. Seveda tudi Halo ne zagotavlja absolutne varnosti, je pa korak v pravo smer. Prvič, ko bo sistem Halo nekoga rešil, bodo vsi pomisleki izginili.

Formula 1 se po nekaj letih vrača na slovenske televizijske zaslone. Dirke boste lahko spremljali na programu TV3, kjer bosta prenose komentirala Dušan Lukič, urednik Avto magazina, in Andraž Zupančič.

Novi lastniki so se lotili tudi tradicije in odpravili t.i. "grid girls" ali dekleta, ki so na startni vrsti pozirala ob dirkalnikih. Več desetletij so bila eden od zaščitnih znakov F1. Ali menite, da gre za korak v pravo smer?
Formula 1 je po eni strani šport prihodnosti, a še vedno šport, ki je prepojen s tradicijo. Dirkači in ljubitelji F1 se zelo radi pogovarjamo o minulih časih. Mislim, da je novosti preveč, obenem pa so preveč korenite. Pomoje to ni bila prava odločitev. Nekaj malega pa mora ostati. S temi dekleti ni nihče grdo delal. Bila so nekakšna popestritev. Tradicija se je prenašala skozi desetletja, tako da to ni bila najbolj posrečena odločitev.

grid girls dekleta modeli VN Španije Barcelona Catalunya formula 1 dirka | Avtor: EPA EPA

Lewis Hamilton je v zadnjih štirih sezonah osvojil tri naslove svetovnega prvaka, tudi letos je začel udarno. Kdo bi ga po vašem mnenju lahko izrinil s prestola?
Lewis Hamilton je zagotovo premagljiv. Tudi on je samo človek in dela napake. Res pa je, da jih dela manj kot drugi. Nekdo, ki bi mu znal dosledno slediti, bi ga slej ko prej tudi spravil ob živce. Hamilton je trenutno najbolj kompleten dirkač na vseh nivojih dirkanja. Od poznavanja tehnologije do psihologije. Vozniških sposobnosti sploh ni potrebno omenjati, ker če fantje ne bi bili dobri, potem ne bi dirkali v F1. Verjamem, da je premagljiv. Morda še bolj kot Ferrari računam, da bi ga sčasoma lahko s prestola izrinil Max Verstappen. Mislim, da je tega sposoben, prvi pogoj pa je, da dobi dober dirkalnik. Čeprav me bodo Hamiltonovi navijači morda grdo gledali, je za razvoj športa dobro, da se zamenja vrstni red pri vrhu in da dobimo nove heroje. Ne vem, če bo to že letos. Smo šele pri prvi dirki, ogromno se še lahko zgodi.

raikkonen hamilton | Avtor: Epa Epa

Formula 1 se po daljši odostnosti vrača na slovenske televizije. Kako boste prepričali gledalce, da bodo dirke spremljali na TV3 in ne na ORF ali drugih tujih kanalih?
Formula 1 je v Sloveniji tradicionalno priljubljen šport. Seveda so določena nihanja. Spomnimo se časov Michaela Schumacherja, ko je bila v Sloveniji prava evforija in so se vsi v F1 čudili, odkod takšno zanimanje, če pa nimamo neposredne povezave. Na ta račun lahko s televizijskim prenosom ljubitelji športa marsikaj pridobijo. Po nekajletnem zatišju se bodo stvari morale razvijati. Verjamem, da se bodo. Nemogoče pa je pričakovati, da se bomo s prvo dirko postavili ob bok nemškim in angleškim televizijam, ki imajo povsem drugačen dostop do tega špota. Tudi drugačno tradicijo. Že to, da lahko dirko spremljaš v svojem jeziku, je določen plus. Mislim, da bodo ljudje sčasoma F1 spet vzljubili kot nekoč. Ne bo pa dovolj le to, kar se trenutno pripravlja, ampak se bodo stvari morale nadgrajevati. In prepričan sem, da se na dolgi rok tudi bodo.

formula 1 navijač | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice