Šport > Moto športi
2621 ogledov

Konec ere za velikega slovenskega šampiona

Matej Žagar Epa
Laguti naslov prvaka, Zmarzliku zadnja zmaga v sezoni 2021, Žagar morda s poslednjim nastopom v Speedway Grand Prix.

Ruski dirkač Artjom Laguta je svetovni prvak v speedwayu v sezoni 2021. Na zadnji dirki v poljskem Torunu si je naslov prvaka zagotovil že z zmago v polfinalu pred edinim tekmecem v boju za lovoriko, branilcem zadnjih dveh naslovov Poljakom Bartoszem Zmarzlikom. Ta je bil prvak v letih 2019 in 2020. V velikem finalu je nato sicer slavil Zmarzlik.

Na koncu letošnje sezone ima tako Laguta 192 točk, Zmarzlik 189, tretji v SP pa je Emil Sajfutdinov s 159. Šesterico z neposrednimi vstopnicami za SP 2022 pa dopolnjujejo še Šved Fredrik Lindgren, Poljak Maciej Janowski in Britanec Tai Woffinden.

Artem Laguta | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenski dirkač Matej Žagar je tako kot v petek tudi v soboto dobil le dve točki točki za 15. mesto. Tokrat je bil trikrat tretji v predtekmovanju, v svoji prvi, četrti in peti vožnji.

Žagar tako v tej sezoni ni prišel do polfinala oziroma med osem najboljših na posamezni dirki, skupno pa jo je končal na 13. mestu s 45 točkami.

Že precej pred finalnima dirkama je bilo jasno, da nima možnosti za rešilno šesto mesto v seštevku sezone. V SP v speedwayu si je letos le prvih šest privozilo neposredno uvrstitev v elito tudi v sezoni 2022. Žagar pa ni nastopil niti v kvalifikacijah za naslednjo sezono.

Matej Žagar | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot vse kaže, je tako 18-kratni slovenski državni prvak zaključil s svojimi nastopi na najvišjem nivoju, potem ko je bil del speedway grand prix karavane nepretrgoma od leta 2013 ter pred tem v letih 2006 in 2007. Malo je namreč verjetno, da bi po slabši sezoni dobil posebno vabilo vodstva tekmovanja, ki bi mu naslednje leto omogočilo tekmovati med svetovno elito.

Dvakratni evropski prvak tako ni uspel ustvariti svojega velikega cilja ter se okititi tudi z naslovom svetovnega prvaka, še najbližje je bil leta 2014, ko je sezono končal kot 5. najboljši voznik na svetu.

A kljub neustvarjenemu cilju je za Matejem izjemna kariera na najvišjem nivoju, potem ko je kot redni voznik nastopal v speedway grand prix karavani kar 11 sezon, v šestih sezonah pa se je kot povabljenec udeležil ene ali dveh dirk. Vsega skupaj je odvozil 126 dirk. Kar osemkrat je končal sezono med najboljšo deseterico, prelomna pa je bila sezona 2014.

Matej Žagar | Avtor: Epa Epa

Takrat je namreč Matej s petim mesto osvojil najvišje skupno mesto v svoji karieri, prav tako pa je prišel do svoje prve grand prix zmage, kateri je v naslednjih sezonah dodal še štiri ter tako skupaj slavil kar pet zmag. V veliko finale se je uspel uvrstiti kar na 23 dirkah.

Svet speedwaya je tako včeraj slavil prvega ruskega zmagovalca skupnega seštevka v zgodovini, a nič manj odmevno ni bilo najverjetnejše slovo od najvišjega ranga tekmovanja legendarnega Slovenca, ki je močno zaznamoval zadnji dve desetletji dirkanja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice