Šport > Moto športi
808 ogledov

Hamilton po trku z Vettlom predčasno do naslova

Lewis Hamilton VN Mehike
1/5
Epa
Britanec Lewis Hamilton je kljub ponesrečenemu nastopu na VN Mehike osvojil svoj četrti naslov svetovnega prvaka.

Sezona svetovnega prvenstva formule 1 je že odločena. Po pričakovanjih je prvak postal Lewis Hamilton, ki je veliko prednost v skupnem seštevku unovčil že v Mehiki. Po devetem mestu v Ciudad de Mexicu in četrtem edinega konkurenca Sebastiana Vettla je boj za vrh odločen, Britanec pa ima v zbirki četrto lovoriko po letih 2008, 2014 in 2015.

Pravzaprav so vsi v karavani vedeli, da bo Hamilton prej ali slej postal prvak v tej sezoni. Vettel bi za preprečitev njegovega prvega mesta potreboval manjši čudež, scenarij za Britanca pa je bil pred koncem tedna v Mehiki, kjer navijači na prenovljenem dirkališču v prestolnici vselej pripravijo izjemno vzdušje, naslednja: dovolj je bilo peto mesto, tudi če bi Vettel zmagal, saj nemški tekmec ni smel dobiti več kot 16 točk več od njega. Tako je moral priti vsaj na peto mesto, če bi Vettel zmagal, vsaj na deveto mesto, če bi bil Vettel drugi, tretje ali pa nižje Vettlovo mesto pa bi tudi pomenilo odločitev o prvaku v prid Hamiltona.

Nazadnje se je razpletlo s kombinacijo druge in tretje možnosti, saj je bil Hamilton deveti, Vettel pa ne boljši kot tretji. Tako ima zdaj po 18. dirki Hamilton 333 točk, Nemec pa 277 in ob le še dveh dirkah (ter največ 50 točkah) tudi praktično v rokah lovoriko za sezono 2017.

Podporo je rojaku že pred dirko izrekel tudi nekoč najbolj uspešen v tem športu. Jackie Stewart je bil 44 let najboljši Britanec v tem tekmovanju s tremi naslovi prvaka (1969, 1970 in 1971), zdaj je rekord predal Hamiltonu. "Rekordi so za to, da padejo. S svojim sem živel 44 let, zdaj pa je čas, da pride naslednji Britanec in ga vzame. Opravil je odlično delo," je o nasledniku dejal Stewart.

Do konca sezone sta še dirki v Braziliji 12. novembra in Abu Dabiju 26. novembra.

Dirko v Mehiki je sicer dobil Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) pred Fincema Valtterijem Bottasom (Mercedes) in Kimijem Räikkönenom (Ferrari).

Danes ni šlo vse po načrtih Hamiltona in Vettla. Pravzaprav je bilo vseh upov Nemca, da bi lahko še prestavil dokončno odločitev, konec že v prvem krogu. Vettel, ki si je v soboto privozil najboljši startni položaj. Sicer ni slabo začel in je povedel, toda hitri mladenič Max Verstappen - prejšnji teden so mu odvzeli tretje mesto na dirki v Austinu zaradi nepravilnega prehitevalnega manevra v zadnjem krogu - je, morda tudi zaradi jeze, pokazal, da ne velja zaman za enega najbolj predrznih in hitrih v formuli 1. Zrinil se je mimo obeh na prvo mesto ter potem tam tudi ostal, ni pa ga zanimalo, kaj se dogaja za njim.

Zgodilo pa se je trčenje oziroma dotik obeh; Vettel je z levo sprednjo stranjo dirkalnika oplazil desni zadnji del Mercedesa Hamiltona, epilog pa je bil, da sta oba končala pri mehanikih v boksih; Nemec zaradi menjave krilca, Britanec zaradi predrte pnevmatike. Ko sta se vrnila, sta bila povsem v ozadju, takšen scenarij pa je seveda ustrezal Hamiltonu; dokler se Nemec čudežno ne bi prebil do drugega mesta, mu ni bilo potrebno niti priti med dobitnike točk.

lewis hamilton Hamilton Šport Želi si dobiti sombrero in proslavljati do jutra

Vettel se je sicer zagrizeno lotil misije nemogoče, toda kljub trudu je bilo jasno, da povsem na vrh ne bo mogel. Nenazadnje je bil na drugem mestu kot nekakšen zadnji živi ščit tudi Valtteri Bottas, drugi Mercedesov voznik, ki ima tudi še možnosti v boju za naslov podprvaka; Vettel je pozneje tako ali tako prispel samo do četrtega mesta, ta glede na okoliščine sicer kar spodbuden dosežek pa je seveda postal povsem nepomemben v trenutku, ko je ciljno črto prevozil Hamilton.

"Res sem vesel, da sem prišel do četrtega naslova, bo pa trajalo nekaj časa, da bom vse skupaj res dojel."
Lewis Hamilton

Ta je sicer moral požreti grenak zalogaj, ko ga je sredi dirke za krog prehitel Verstappen, toda Nizozemec je bil danes v svoji dirki. Zdaj že štirikratni svetovni prvak pa se je pred koncem v trdem, a poštenem boju udaril za deseto mesto še s Fernandom Alonsom. Nekdanji dvakratni svetovni prvak že zaradi prestiža ni kar pustil tekmeca mimo, nazadnje pa je Hamilton le prišel naprej in nato, ko je prečkal ciljno črto, po radijski zvezi slišal: "Čestitamo, zdaj si štirikratni svetovni prvak."

"Ni bil ravno najlepši način, da sem prišel do naslova, ampak kaj pa naj? Mislim, da nisem bil preveč agresiven. Ko sem bil 40 sekund zadaj, je bil občutek grozen, nisem vedel, kaj bo s prvenstvom. Mislil sem samo na to, da moram priti naprej," je po dirki nekoliko težji način, kako je prišel do naslova, opisal prvak. "Moram razmišljati počasi. Res sem vesel, da sem prišel do četrtega naslova, bo pa trajalo nekaj časa, da bom vse skupaj res dojel," je še dodal.

VN Mehike (71 krogov), izidi:

1. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 1:36:26.552
2. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) +19.678
3. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 54.007
4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 70.078
5. Esteban Ocon (Fra/Force India) 1 krog
6. Lance Stroll (Kan/Williams) 1 krog
7. Sergio Pérez (Meh/Force India) 1 krog
8. Kevin Magnussen (Dan/Haas) 1 krog
9. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 1 krog
10. Fernando Alonso (Špa/McLaren) 1 krog
...

Skupni vrstni red SP (18/20):

1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 333 točk
2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 277
3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) 262
4. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 192
5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 178
6. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 148
7. Sergio Pérez (Meh/Force India) 92
8. Esteban Ocon (Fra/Force India) 83
9. Carlos Sainz (Špa/Renault) 54
10. Lance Stroll (Kan/Williams) 40
...

Konstruktorji:

1. Mercedes 595 točk
2. Ferrari 455
3. Red Bull 340
4. Force India 175
5. Williams 76
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.