Šport > Moto športi
14 ogledov

Lorenzo brezhiben, hud padec Rossija

Jorge Lorenzo
1/13
Reuters
Jorge Lorenzo (Yamaha) je z vožnjo v stilu svetovnega prvaka zmagal na dirki za VN Italije v Mugellu. Drugo mesto je po napaki Marca Márqueza (Honda) osvojil Dani Pedrosa (Honda), tretje pa Cal Crutchlow (Yamaha). Valentino Rossi je že v prvem krogu pristal v zaščitni ograji.

Dirko za VN Italije je s prvega mesta začel Dani Pedrosa (Honda), ki ga je že v prvem ovinku prehitel aktualni svetovni prvak Jorge Lorenzo (Yamaha). Prvi favorit domačega občinstva Valentino Rossi (Yamaha), devetkratni zmagovalec dirke v Italiji, je v prvem krogu trčil z Alvarom Bautisto (Honda) in z veliko hitrostjo priletel v zaščitno ograjo. Italijan se je pobral na noge in se razočarano odpravil proti garažam.

Vodilni Lorenzo, ki sta mu sledila Pedrosa (Honda) in Marc Márquez (Honda) - slednji je s šestega startnega mesta skočil na tretje - je z brezhibno vožnjo počasi gradil svojo prednost in se oddaljeval rojakoma, ki sta bila ogorčen boj za drugo mesto. Márquez je z agresivno vožnjo napadal Pedroso, medtem ko je ta uspešno zapiral prostor.

Pet krogov pred koncem pa je novinec v razredu MotoGP vendarle ujel pravi trenutek in prehitel zmagovalca zadnjih dveh dirk letošnje sezone. Ko je že kazalo, da si bo Márquez privozil pete zaporedne stopničke, pa je Španec napravil nepričakovano napako in zletel v pesek. Mladi Španec je med dirkaškim vikendom v Mugellu večkrat končal v pesku, posebej nevaren padec se mu je pripetil na prostem treningu, ko je pri hitrosti več kot 300 km/h zadel betonski zid. Na drugem mestu je tako pristal Pedrosa, na stopničke pa se je zavihtel še Cal Crutchlow (Yamaha).

Zmaga v Mugellu nagrada za trdo delo

"To je za nas posebna zmaga, za njo smo kot ekipa delali res trdo. Skušal sem narediti razliko do Danija, pritiskal je name, uspelo mi je šele na pol dirke, nato pa jo je bilo konec," je povedal Lorenzo, ki je v Mugellu slavil tretjič zapored. Visoka pričakovanja pred današnjo dirko je imel Pedrosa, a se mu na koncu ni izšlo po načrtih: "Danes ni bil moj dan. Imeli smo veliko težav z oprijemom na gumah, težko je bilo ostati na progi, predvsem v ovinkih," je dirko pokomentiral dirkač Honde.

Nad novimi stopničkami je bil navdušen Crutchlow, ki je na zadnji dirki v Le Mansu osvojil drugo mesto. Po dirki je menil, da bi lahko ujel tudi Pedroso, ko je odstopil Márquez pa se je zadovoljil s tretjim mestom: "Ko sem videl, da je Marc odstopil, sem si zagotovil mesto na odru za zmagovalce in vozil sem varno. Zadovoljen sem s tem."

Redding povečal prednost

Britanec Scott Redding (Kalex) je zmagal na veliki nagradi Italije v motociklizmu v Mugellu in povišal vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v kategoriji Moto2. Na naslednjih dveh mestih sta bila Španec Nicolas Terol in Francoz Johann Zarco, oba voznika Suterja.

Španci neustavljivi v razredu Moto3

Španec Luis Salom je zmagal v razredu Moto3. Tudi na naslednjih dveh mestih sta bila njegova rojaka na motociklih KTM Alex Rins in Maverick Vinales. Slednji vodi v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, vendar le s štirimi točkami prednosti pred Salomom, ki je po slavju v Katarju dosegel svojo drugo zmago sezone.

VN Italije, Mugello, MotoGP:

1. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 41:39,733
2. Dani Pedrosa (Špa/Honda) +5.400
3. Cal Crutchlow (VB/Tech 3 Yamaha) +6.412
4. Stefan Bradl (Nem/LCR Honda) +19.321
5. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) +19.540
6. Nicky Hayden (ZDA/Ducati) +26.321
7. Michele Pirro (Ita/Ducati Test Team) 38.144
8. Aleix Espargaro (Špa/Aspar) +39.802
9. Bradley Smith (VB/Tech 3 Yamaha) +40.243
10. Hector Barbera (Špa/Avintia Blusens) +48.392

Moto2:

1. S. Redding (VB/Marc VDS Racing) 39:53.942
2. N. Terol (Špa/Mapfre Aspar Team) +2.175
3. J. Zarco (Fra/Came IodaRacing Project) +4.387
4. P. Espargaro (Špa/Tuenti HP 40) +9.787
5. M. Kallio (Fin/Marc VDS Racing) +9.851

Moto3:

1. L. Salom (Špa/Red Bull KTM Ajo) 39:53.827
2. A. Rins (Špa/Estrella Galicia 0,0) +0.099
3. M. Vinales (Špa/Team Calvo) +0.303
4. M. Oliveira (Por/Mahindra Racing) +0.757
5. A. Marquez (Špa/Estrella Galicia 0,0) +0.819

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.