Šport > Moto športi
5823 ogledov

Manekenka zakuhala veliko zmedo, a krivda ni bila njena

winnie harlow Reševalni pas/Twitter
Direktor dirke Charlie Whiting je pojasnil okoliščine potencialno zelo nevarne napake.

V zaključku dirke formule 1 za VN Kanade v Montrealu je prišlo do velike zmede, ko je manekenka Winnie Harlow ob koncu 69. od predvidenih 70. krogov pomahala s kockasto zastavo in tako predčasno končala dirko.

 | Avtor: Epa Epa

Vodilni Sebastian Vettel (Ferrari), ki se je z zmago zavihtel na prvo mesto dirkaške razrstive, je dobro vedel, da dirka še ni končana, zato je o tem nemudoma obvestil Ferrarijeve inženirje in komisarje. "Na srečo imamo radijsko zvezo in števec krogov na dirkalniku," se je oddahnilo Vettlu, ki kljub zastavi ni popustil in zbrano dirkal vse do konca 70. kroga.

"Če ne bi imel radijske zveze in drugih informacij, bi lahko popustil, potem pa bi lahko le upal, da bodo tudi ostali stopili z plina," je dodal štirikratni svetovni prvak, ki se je najbolj bal predčasnega vdora navijačev ob stezi.

"Skrbelo me je, da ne bi ljudje vdrli na stezo, kjer bi mahali z zastavami in slavili, medtem ko bi mi še vedno dirkali s polnim plinom. Na velikem zaslonu ob stezi sem videl kockasto zastavo in pripis 'zadnji krog', zato sem bil malce zmeden. Opozoril sem jih, da dirke še ni konec. Nekateri člani naše garaže so že slavili," je pojasnil Nemec.

 | Avtor: Epa Epa

V primeru, da pride do prezgodnjega mahanja s kockasto zastavo, se upošteva vrstni red ob koncu prejšnjega kroga, tako da so na koncu obveljali rezultati po 68 odpeljanih krogih. Vrstni red se ni spremenil, edina razlika je bila v tem, da je najhitrjši krog pripadel Maxu Verstappnu in ne Danielu Ricciardu.

Zastava je krog prezgodaj zaplapolala v rokah kanadske manekenke Winnie Harlow, ki pa bo besedah direktorja dirke Charlieja Whitinga ni bila odgovorna za napako.

"Prišlo je do napačne komunikacije med startnim odrom in starterjem, ki je zadolžen za to, da začne in konča dirko. Mislil je, da je zadnji krog. Za potrdilo je vprašal nadzornike dirke, ki so mu pritrdili. Mislili so, da jih samo obvešča, v resnici pa jim je zastavil vprašanje. On je naročil, da je potrebno zamahniti zastavo, tako da zvezdnica ni imela nič s tem. Po pravilih se upoštevajo rezultati ob koncu prejšnjega kroga," je pojasnil Whiting.

Dirko je dobil Vettel, ki se je tako veselil tretje zmage v sezoni. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila Valteri Bottas (Mercedes) in Max Verstappen (Red Bull). Vodilni dirkač prvenstva ima po osmih dirkah na računu 121 točko oziroma točko več od Lewisa Hamiltona (Mercedes), ki je bil v Kanadi peti. Tretjeuvrščeni Bottas za Vettlom zaostaja za 35 točk.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice