Šport > Moto športi
29 ogledov

Marquez na popravnem izpitu

marc marquez Reuters
Španec Marc Marquez (Honda) si lahko v nedeljo zagotovi naslov svetovnega prvaka, če bo osvojil osem točk več od Jorgeja Lorenza (Yamaha).

Morda bosta obe najpomembnejši svetovni tekmovanji v športih z motornim pogonom na dveh in štirih kolesih odločeni skoraj hkrati. V svetu formule 1 je zelo blizu naslovu Nemec Sebastian Vettel, pri motociklistih pa lahko mladi Španec Marc Marquez kljub napaki na prejšnji dirki tudi že v nedeljo postane kralj razreda MotoGP.

Še pred slabim tednom je imel Marquez v rokah odlične karte: vodil je v SP in imel tri dirke pred koncem sezone 44 točk naskoka pred rojakom in velikim tekmecem Jorgejem Lorenzom. Zdaj sta do konca sezone le še dve dirki, toda prednost je tudi manjša, le še 18 točk.

Napaka Honde oškodovala Marqueza

Vsi motociklistični navdušenci so lahko prejšnji konec tedna zgodaj zjutraj spremljali dramo s srečnim koncem za Lorenza in nesrečnim za Marqueza. Pravzaprav mladi španski zvezdnik, novinec v elitnem dirkaškem razredu, ni bil sam kriv za napako, ki ga je stala zanesljivega mesta na stopničkah. V njegovi ekipi Honde so namreč slabo razumeli pravila, ki jih je pred dirko postavilo vodstvo tekmovanja, in zaradi prepozne menjave motocikla v boksih je Marqueza doletela diskvalifikacija.

A Marquez dogodka ni dolgo obžaloval ali se zaradi njega vznemirjal. "Večkrat sem že rekel, da je SP dolgo. Tokrat se je pač zgodilo tole, v Motegiju bo morda kaj drugega. Gremo naprej," je smolo mirno pospremil Marquez.

Potrebuje osem točk več od Lorenza

Kljub manjši prednosti ima še vedno vse pod nadzorom. Če želi postati prvak že dirko pred koncem – odločitev bo sicer padla šele na zadnji preizkušnji sezone v Valencii 10. novembra –, pa je matematični račun preprost: Marquez mora dobiti osem točk več kot Lorenzo, da si bo zagotovil neulovljiv naskok.

motogp rossi marquez lorenzo | Avtor: Reuters Reuters

Ker točke v MotoGP delijo po sistemu 25-20-16-13-11, bi bilo za Marqueza napreprosteje, če bi zmagal, Lorenzo pa ne bi smel biti drugi; v tem primeru bi moral Marquez računati tudi na pomoč tekmecev, morda tudi moštvenega sotekmovalca Danija Pedrose, ki pa ima tudi sam še teoretične možnosti za skupno slavje, čeprav zaostaja že 34 točk, a je na tem dirkališču zmagal na zadnjih dveh dirkah. Če bo Pedrosa (ob morebitni slabši uvrstitvi Lorenza) uspešnejši kot Marquez, pa ta ne sme dovoliti več kot devetih točk razlike v korist tekmeca iz iste ekipe.

Prvi novinec po letu 1978?

Če bo Marquezu v nedeljo zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času (dirka v Motegiju bo na sporedu že ob 7. uri) uspelo, bo postal najmlajši dirkač z naslovom prvaka v kraljevskem razredu in prvi novinec v kraljevskem razredu po Američanu Kennyju Robertsu leta 1978, ki bi mu to uspelo že v krstni sezoni.

"Razmere na tej stezi so zelo nepredvidljive in se lahko hitro spremenijo. Treba bo pozorno spremljati vse skupaj in biti še posebej natančen pri nastavitvah. Pri hitrih pospeševanjih in zaviranjih lahko še napredujemo. Delali pa bomo povsem običajno, tudi zato, da pozabimo na nesrečno Avstralijo," je pred dirko na Japonskem dejal Marquez.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.