Šport > Moto športi
21 ogledov

Vettel korak do četrtega naslova prvaka

sebastian vettel EPA
Nemec Sebastian Vettel (Red Bull) na dirki za VN Indije potrebuje peto mesto, če si želi predčasno zagotoviti četrti naslov svetovnega prvaka.

Konec tedna bo v indijski Nodi 16. dirka sezone svetovnega prvenstva formule ena. Nemec Sebastian Vettel je tik pred naslovom prvaka, ki bi bil zanj že četrti zaporedni, saj ima veliko prednost pred zasledovalci. Za skupno slavje v sezoni 2013 bo dovolj že peto mesto.

Alonso preložil neizogibno

Prvo priložnost za osvojitev naslova je imel Vettel pred 14 dnevi v Suzuki. Svoj del naloge je opravil brezhibno in zmagal, načrte mu je nekoliko "pokvaril" le Španec Fernando Alonso. Prvi dirkač Ferrarija je s četrtim mestom osvojil dovolj točk, da je preložil odločitev o svetovnem prvaku. Toda v svetu formule ena velja prepričanje, da je Španec le odložil neizogibno: nemški zvezdnik ima namreč po deveti zmagi v sezoni zdaj že 297 točk, Alonso na drugem mestu pa 207. Do konca sezone so vključno s prihajajočo dirko v Indiji še štiri preizkušnje; teoretično je tako na voljo še sto točk. Vettel jih za naslov prvaka potrebuje samo še deset oziroma eno peto mesto.

''Boja je pravzaprav že konec''

Tudi če bi se uresničil skorajda neverjeten scenarij, da bi Alonso zmagal na preostalih štirih dirkah (doslej ima le dve zmagi) in bi se izenačil s Vettlom, to ne bi bilo dovolj za naslov, saj bi tedaj odločalo število zmag, kjer premočno vodi Vettel.

fernando alonso | Avtor: EPA EPA
Niti sam izzivalec ni preveč samozavesten pred naslednjim spopadom. "Mislim, da je boja pravzaprav že konec. Vse je le še vprašanje časa," je Alonso o svojih možnostih za naslov dejal po dirki na Japonskem.

Vettel po sledeh Fangia in Schumacherja

Če bo Vettel v nedeljo že prvak, se bo postavil ob bok Argentincu Juanu Manuelu Fangiu in Michaelu Schumacherju.

Oba sta doslej edina v zgodovini formule ena s štirimi zaporednimi naslovi. Fangio je prvemu iz leta 1951 dodal štiri v seriji med letoma 1954 in 1957, Schumacher je bil prvak petkrat med letoma 2000 in 2004, pred tem je imel že naslova iz let 1994 in 1995. Štiri naslove ima tudi Francoz Alain Prost, a ne zaporednih: v letih 1985, 1986, 1989 in 1993.

''Ne smemo zaspati''

Po zmagi v Suzuki je Vettel opozarjal, da ne smejo prehitevati stvari in morajo potrpežljivo počakati. Stališča pred indijsko dirko ni spremenil: "Seveda, videti je zelo dobro, toda konec je šele, ko je zares konec. Imamo lepo prednost, kar pa ne pomeni, da lahko zaspimo," je dejal trikratni svetovni prvak.

Morda bo čakanja konec že v Nodi, saj dirkališče Vettlu ustreza. Dirka bo tam tretjič, prvi izvedbi je dobil prav on. "Zelo razgibano je, nenehno se giblješ gor in dol. Kot na vlakcu v zabaviščnem parku," o progi meni Vettel.

Za piko na i lahko Vettel ob naslovu postavi ali si pripravi teren za še nekaj rekordov. Če bo dobil vse dirke do konca sezone, bo izenačil rekord 13 zmag v eni sezoni rojaka Michaela Schumacherja iz leta 2004 in postal prvi z devetimi zaporednimi zmagami v sezoni. Iz pionirskih časov formule ena ima takšen dosežek sicer že Alberto Ascari, a mu je uspel v dveh letih (1952, 1953). Doslej največ zmag v sezoni, 11, je Vettel dosegel predlani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.