Šport > Moto športi
180 ogledov

Márquez se čudi: "Očitno nihče noče zmagati"

marc marquez Epa
Ob odsotnosti poškodovanega Marca Márqueza se je v kraljevskem motociklističnem razredu vnel ogorčen boj za naslov svetovnega prvaka.

Aktualni svetovni prvak Marc Márquez je na večmesečnem prisilnem počitku zaradi zloma nadlathnnice na uvodni dirki sezone v Španiji. Le nekaj dni po operaciji se je 27-letnik vrnil v Jerez, kjer je nameraval nastopiti na drugi dirki sezone za VN Andaluzije, a je zaradi otekline na roki udeležbo odpovedal.

Ker je prehiteval dogodke, je moral dober teden kasneje še drugič od nož, da so mu zdravniki naravnali titanovo ploščico, s tem pa se je njegovo okrevanje še nekoliko zamaknilo. Pri Hondi so se nato odločili, da bo dirkač počival od dva do tri mesece.

marc marquez | Avtor: Epa Epa
V času njegove odsotnosti se je v motoGP razplamtela napeta bitka za naslov svetovnega prvaka, saj vodilnega Andreo Doviziosa in četrtega Joana Mira ločijo samo štiri točke.

Fabio Quartararo in Mavericks Vinales, oba po 83 točk, za vrhom zaostajata le za točko. Na sedmih dirkah je bilo kar šest različnih zmagovalcev, kar je popolno nasprotje zadnjih let, ko je Márquez pometal s konkurenco.

"To je čudno. Čudno zato, ker se zdi, kot da si nihče ne želi zmagati. Nihče si ne želi ostati na vrhu. Na prvi pogled je to čudno, kot dirkač pa to morda lažje razumem. Povsem drugače je biti v položaju, ko vsaka zmaga pomeni izjemen uspeh, kot v položaju, ko moraš zmagati. Takrat se prikradejo dvomi, ker nisi prepričan, ali napadati ali braniti. Ko napadaš z drugega, tretjega, četrtega mesta, nimaš kaj izgubiti, ko pa si na vrhu in se od tebe pričakuje zmago, postane veliko težje," je povedal Španec, vajen zmagovanja in prevlade na najvišjem nivoju.

Marc Marquez | Avtor: Profimedia Profimedia
Ker Honda brez Márqueza niza podpovprečne rezultate, so se še okrepila namigovanja, da so Japonci naredili napako, ker so svojo strategijo povsem podredili španskemu zvezdniku. "Če pogledamo zadnjih deset let, je bila Hondina strategija popolna. Zakaj? Ker smo osvojili največ naslovov. Honda dela dobro. Vsak proizvajalec včasih zaide v težave. Poskušamo izboljšati naš položaj za naslednjo sezono. Moja odgovornost je, da Hondo vrnem na vrh," je dejal svetovni prvak.

"MotoGP motocikel je pač motoGP motocikel. Vsak ima svoj karakter, dirkač pa se mora temu prilagoditi. Hodnina filozofija se ni spremenila. Ko sem sem pogovarjal z Mickom Doohanom in z Alexom Crivillom, sta potrdila, da moraš biti za dirkanje s Hondo 100-odstotno fizično pripravljen. Ko dobiš pravi občutek, si lahko zelo hiter. Preprosto ne drži, da je motocikel narejen zame," je zatrdil.

Datum njegovega povratka v karavano za zdaj še ni potrjen. "Kar zadeva moje fizično počutje, sem dobro, a še vedno daleč od običajnega nivoja. Začel sem teči in kolesariti. Noge in leva roka so v dobrem stanju, na desni pa me čaka še veliko dela. Ostati moram potrpežljiv. Kar zadeva psihološko stanje, mi je bilo na začetku težko. Nič nisem imel za početi, dnevi so se vlekli. Todaj zdaj imam izdelan načrt dela. Mentalno se počutim precej bolje. Najbolj trpim med dirkaškim vikendom. Takrat mi je težko, sicer pa lahko rečem, da sem srečen," je pristavil Márquez.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice