Šport > Moto športi
1412 ogledov

Márquez v zadnjem ovinku do novega naslova

Marc Márquez Epa
Na Tajskem je padla dokončna odločitev o letošnjem svetovnem prvaku v elitnem motociklističnem prvenstvu motoGP.

Španec Marc Márquez si je v zaključku tekme privozil zmago na VN Tajske in s tem še osmič skupno in šestič v razredu motoGP postal svetovni motociklistični prvak. Voznik Honde ima štiri dirke pred koncem neulovljivo prednost pred skupno drugim Italijanom Andreo Doviziosom.

Marc Márquez Marquez Video Šport Motociklistični svetovni prvak na stezi igral biljard

Márquez je še osmič skupno in šestič v razredu motoGP postal svetovni motociklistični prvak. S šestim naslovom v kraljevskem razredu se je na tretjem mestu večne lestvice izenačil z Avstralcem Mickom Doohanom, Italijan Valentino Rossi jih ima sedem in je drugi med vsemi, prvi pa je njegov rojak Giacomo Agostini z osmimi naslovi. Slednji je dirkal v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, osem naslovov svetovnega prvaka pa je osvojil v razredu 500 kubičnih centimetrov, takratnem elitnem razredu.

Šestindvajsetletni Španec Márquez je četrti zaporedni naslov svetovnega prvaka v kraljevskem motociklističnem razredu osvojil po ogorčenem boju, saj mu je za ovratnik dihal 20-letni Fabio Quartararo, ki ostaja brez prvenca v razredu motoGP. Francoz je vodil do zadnjega kroga, Márquez pa ga je uspel prehiteti pred ciljno črto ter se je pred mladim francoskim dirkačem uvrstil tako kot na dirki za veliki nagradi San Marina in Katalonije.

Španski motociklistični zvezdnik je osvojil še deveto zmago sezone ter skupno 53. Pred nedeljsko dirko je imel Márquez kar veliko težav na treningih. Na prvem prostem treningu v Buriramu je grdo padel. Španski šampion je po padcu nekaj minut občepel s sklonjeno glavo, preden je šepajoč ob pomoči stevardov zapustil mesto padca. Pregled v bolnišnici je nato pokazal, da je imel srečo v nesreči, pregled z magnetno resonanco ni pokazal težjih poškodb, kljub temu pa je spektakularen padec pustil posledice, saj je tožil za bolečinami na bokih, v hrbtu in nogah.

Marc Márquez si je z novo zmago zagotovil 110 točk prednosti pred Andreo Doviziosom, do konca sezone pa so še štiri dirke.

"Moj načrt je bil, da zmagam na dirki, ne glede na seštevke, prvenstvo ni bilo pomembno. Ves čas sem si skušal zagotoviti najboljši možni položaj za zmago. In to sem tudi naredil. A je bil Fabio res hiter, vendar sem preučil njegove poti in sem ga prehitel v zadnjem krogu," je povedal španski prvak. "Neverjetno leto, opravili smo odlično delo, rad bi se zahvalil vsem ljudem, ki so mi pomagali, in zdaj je napočil čas, da uživam in se poveselim," je za motoGP TV dejal novi-stari prvak.

Po socialnih omrežjih so se vsule čestitke, med tistimi, ki so mu čestitali je bil tudi katalonski nogometni ponos Barcelona, katerega strastni navijač je Márquez. Čestitko pa je poslal tudi španski nogometni vratar Iker Casillas, ki je kar 16 sezon igral za Real Madrid. Kmalu po zmagi je Márquez za častni krog zgrabil zastavo svetovnega prvaka in običajno čelado zamenjal za črno in zlato z lovorovim vencem in številko 1.

Italijan Luca Marini (Kalex) je zmagal v razredu moto2, Španec Albert Arenas (KTM) pa v najšibkejšem razredu moto3.

VN Tajske, izidi:

* motoGP:
1. Marc Marquez (Špa/Honda)           39:36,223
2. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha)        + 0,171
3. Maverick Vinales (Špa/Yamaha)          1,380
4. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati)         11,218
5. Alex Rins (Špa/Suzuki)                11,449
6. Franco Morbidelli (Yamaha)            14,466
...

- SP skupno (15):
*1. Marc Marquez (Špa/Honda)               325
 2. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati)          215
 3. Alex Rins (Špa/Suzuki)                 167
 4. Maverick Vinales (Špa/Yamaha)          163
 5. Danilo Petrucci (Ita/Ducati)           162
 6. Valentino Rossi (Ita/Yamaha)           145
...

* moto2:
1. Luca Marini (Ita/Kalex)            38:40,882
2. Brad Binder (JAR/KTM)                + 2,296
3. Iker Lecuona (Špa/KTM)                 2,544
...

- SP skupno (15):
1. Alex Marquez (Špa/Kalex)                 224
2. Augusto Fernandez (ŠPa/Kalex)            184
3. Thomas Lüthi (Švi/Kalex)                 178
...

* moto3:
1. Albert Arenas (Špa/KTM)            38:09,383
2. Lorenzo Dalla Porta (Ita/Honda)       +0,231
3. Alonso Lopez (ŠPa/Honda)               0,322
...

- SP skupno (15):
1. Lorenzo Dalla Porta (Ita/Honda)          204
2. Aron Canet (Špa/KTM)                     182
3. Tony Arbolino (Ita/Honda)                161
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice