Šport > Moto športi
1196 ogledov

"Mercedes je ubil bistvo formule 1"

lewis hamilton Epa
Prevlada srebrne garaže traja že dolgih sedem let.

Gene Haas, šef moštva Haas F1 Team, za katerega bo v prihajajoči sezoni dirkal dirkač z najslavnejšim priimkom v F1 Mick Schumacher, meni, da je prevlada Mercedesa močno škodovala formuli 1.

Haas obžaluje, da je formula 1 postala enostranska in predvidljiva, saj nihče, niti Ferrari, ne uspe izničiti prednost dominantne srebrne puščice, sadove nemškega moštva pa žanjejo tudi odjemalci njihovih pogonskih sklopov.

"Ko je v sezoni 2020 prišlo do upada konjskih moči pri Ferrariju, je postalo očitno, da imajo vsi uporabniki Ferrarijevih motorjev primanjkljaj konjskih moči v primerjavi z Mercedesom, Hondo in Renaultom," je potožil Haas.

Valtteri Bottas in Lewis Hamilton | Avtor: Profimedia Profimedia
"Mi smo neločljivo povezani s Ferrarijem. Če je Ferrari počasen, smo mi še počasnejši. Glede tega je težko karkoli ukreniti. Nimamo vpliva na dele, ki jih dobimo od Ferrarija. Zaupamo jim, da bodo rešili težavo, s katero se srečujeta tudi Honda in Renault. Vsi smo daleč za Mercedesom."

"Mercedes ima visoko zmogljiv motor, odličen izkoristek goriva in vzdržljiv pogonski sklop. Nobeno moštvo se mu ne uspe niti približati. Ubili so to, kar je bilo bistvo formule 1. Čestitke Mercedesu za takšno dominacijo, a kdo si sploh še želi dirkati, če je zmagovalec znan že vnaprej? To postane dolgočasno."

Haas je po obetavnem začetku med dirkaško elito zašel v finančno krizo, ki se je s pandemijo koronavirusa tako poglobila, da je moštvo ustavilo proces posodobitve dirkalnika VF-20, s katerim so tekmovali lani.

Ekipa bo v prihajajoči sezoni tekmovala z dvema tržno zanimivima novincema, poleg Schumacherja bo sedel kontroverzni ruski dirkač Nikita Mazepin, potem ko so po koncu lanske žrtvovali bolj uveljavljena Kevina Magnussena in Romaina Grosejana.

Nezadivildjivo finačno stanje je Haas F1 Team prisililo v tesnejše sodelovanje s poskočnim konjičkom, kar je botrovalo vzpostavitvi baze v neposredni bližini Ferrarijevega štaba s Maranellu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice