Šport > Moto športi
12 ogledov

Ne štirivaljniki, v F1 od 2014 šestvaljniki

Vitalij Petrov (Renault) EPA
Formula 1 bo za leto dni odložila uvedbo novih motorjev in ti ne bodo 1,6-litrski štirivaljni turbomotorji, ampak bodo zdajšnje osemvaljnike zamenjali 1,6-litrski šestvaljniki.

Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) je sprva načrtovala uvedbo okolju prijaznejših in za gorivo manj požrešnih 1,6-litrskih štirivaljnih turbomotorjev za sezono 2013. Avtomobilski koncerni (vsi razen Renaulta) so bili proti štirivaljnikom (Ferrari se je zavzemal za ohranitev osemvaljnikov). Kot kompromisno rešitev so Fijini komisiji za formulo 1 predlagali šestvaljnike. Ostala naj bi hibridna tehnologija KERS. Ta je v sredo na srečanju v Londonu sprejela kompromis in za leto uvedbe odločila leto 2014. Zdaj mora odločitev potrditi še Svetovni svet Fie.

Vprašanje je le, kako se bo odzval Renault, ki je pred dnevi grozil z izstopom iz formule 1, če ne obstane prvotna ideja o štirivaljnikih. "Ko smo se odločili, da ostanemo v formuli 1, smo podpirali idejo o novih motorjih. Imeli smo tri pogoje. Kot prvo, da se spremeni tehnologija, da so motorji bolj relavantni, da imajo vez med formulo 1 in osebnimi avtomobili. Kot drugo, da se znižajo stroški. In kot tretje, da bi dosegali vrhunske rezultate. Znižali smo stroške, z Red Bullom in ekipo Renault dosegamo rezultate, a težava povezave z osebnimi avtomobili ostaja. Naše stališče se ni spremenilo. Bernieju Ecclestonu in Jeanu Todtu smo povedali, da smo v rdeči coni in ne vemo več, kakšna bo Renaultova prihodnost."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.