Šport > Moto športi
381 ogledov

Nov rekordni dosežek v formuli 1

Max Verstappen Profimedia
Verstappen v Monzi do rekordne desete zmage v nizu.

Svetovni prvak formule 1, Nizozemec Max Verstappen, je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v italijanski Monzi. Dirkač Red Bulla je tako dosegel rekordno deseto zaporedno zmago in z njo še povečal naskok v seštevku sezone. Uspeh ekipe je dopolnil še Mehičan Sergio Perez z drugim mestom, tretji je bil Španec Carlos Sainz (Ferrari).

Verstappen je tako na domačem terenu Ferrarija dosegel nov velik uspeh, na 14. postaji sezone pa je branilec naslova dosegel že deseto zaporedno zmago. Red Bull je tudi ohranil niz neporaženosti v sezoni 2023.

Za Nizozemca je bila današnja zmaga sicer 12. v sezoni, skupno pa že 47. v karieri.

Pred današnjim uspehom Verstappna je bil rekorder po številu zaporednih zmag Nemec Sebastian Vettel, ki je leta 2013 dobil devet dirk v nizu. Tretji na tem seznamu je Michael Schumacher s sedmimi zaporednimi zmagami iz sezone 2004.

Verstappen ima v SP zdaj že 145 točk naskoka pred Perezom (364-219), tretji je španski veteran Fernando Alonso (Aston Martin), ki je bil danes sicer šele deveti, s 170.

Dirka se je končala tako, kot se je razpletla večina letošnjih. Z veliko premočjo Red Bulla, ki nezadržno vozi do novih naslovov prvaka v konstruktorski in vozniški kategoriji. A vsaj začetek je dal nekaj upanja tekmecem, da bodo tokrat dobili kaj več kot drobtinice.

Sainz, ki je začel s prvega startnega položaja, je namreč v uvodni četrtini dirke vodil in celo odbil prvi napad Nizozemca. Za njim pa je bil še drugi Ferrarijev dirkač Charles Leclerc in množica navijačev v rdečem je upala, da bo domač teren pomagal pri prvem porazu ekipe s krili.

A vse se je vrnilo v običajen ritem v 15. krogu, ko je Verstappen brez večjih težav prehitel španskega tekmeca in se potem le še oddaljeval na prvem mestu. Le ob postankih v boksih je vodstvo za nekaj krogov izgubil, toda ko so se vsi dirkači vrnili na stezo, do konca preizkušnje ni bilo več dvomov o tem, kdo je najboljši.

Max Verstappen | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekaj časa je sicer kazalo, da vsaj ne bo dvojne zmage Red Bulla, a je nato Perez v 45. krogu prehitel Sainza in postavil temelje za novo dvojno zmago. Ferrariju je ostal le interni dvoboj za tretjo stopničko, v katerem je bil boljši Sainz, na petem in šestem mestu sta končala britanska dirkača Mercedesa George Russell in Lewis Hamilton.

"Nisem se ukvarjal z rekordi, želel sem samo zmagati. Lepo je, da sem ga dosegel, a so nam pošteno otežili delo. Skušal sem ostati potrpežljiv, dirka je bila dolga, videl sem, da imata Ferrarija težave z zdrsavanjem pnevmatik in sem samo čakal na pravi trenutek," je po dirki pot do zgodovinskega uspeha opisal svetovni prvak.

"Zelo sem razočaran. Celotno dirko sem garal, da bi držal Red Bulla za sabo, zaradi česar sem plačal davek pri gumah," pa je bil razočaran Sainz.

Naslednja dirka bo v Singapurju čez 14 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.