Avto
5975 ogledov

Max Verstappen v težavah, s pošastjo prehiter na javni cesti

Max Verstappen X
Trenutno najboljši voznik F1 na svetu Max Verstappen bo imel opravka s francosko policijo, saj je očitno premočno pritisnil na plin svoje cestne pošasti.

Na spletu se je pojavil posnetek, kaj med drugim v premoru v sezoni počne aktualni svetovni prvak in trenutno vodilni v formuli 1 Max Verstappen. Tako naj bi nedavno prejel ključe svojega novega superšportnika aston martin valkyrie. Gre za zelo ekstremen avto, ki ga je Aston Martin najavil že leta 2016, sestavljali pa so ga nekateri vodilni umi za razvoj dirkalnikov F1, med drugim Adrian Newey, Andy Palmer in Christian Horner. Gre za ekipo iz Red Bull Racinga, ki je v tistih letih intenzivno sodelovala z Astonom Martinom. Nastal je valkyrie z imenom nordijske mitološke figure, ki spremlja duše umrlih bojevnikov v nebeško valhallo.

aston martin valkyrie | Avtor: Aston Martin Aston Martin
aston martin valkyrie | Avtor: Aston Martin Aston Martin

Pod lahko karbonsko osnovo s skupno maso vsega 1.030 kilogramov se skriva hibridni pogon, ki ga sestavljata Cosworthov atmosfersko gnani 6,5-litrski V12 (rdeče polje pri 11.100 vrtljajih!) in elektromotor. Skupaj zmoreta 850 kilovatov (1.155 KM). Ima ekstremno aerodinamiko z votlim spodnjim delom (Venturi odprtina), ki omogoča velikanske pritiske h tlom med velikimi hitrostmi. Tudi potniška kabina je bolj podobna dirkalniku s piste kot avtu za javno cesto, sedeži so 3D oblikovani za vsakega lastnika posebej, serijske so slušalke za dušenje izjemnega hrupa. V avtu je ogromno tehnike iz formule 1, nekaj celo od Nase in vojaške industrije, udobje je zminimalizirano, v avto se vstopa skozi loputo, ne pa prava vrata. Vse je podvrženo doseganju izjemnih časovnih rezultatov, kar med drugim pomeni končno hitrost 355 km/h in izjemne lateralne sile v ovinkih ter med zaviranjem. 

In s tako zverjo se je po javni cesti v bližini Nice v Franciji podal Max. Pravzaprav se je vsaj na videu držal zelo zadržano, na glavi je nosil slušalke. Video je objavil Mark Cox, ki je Maxov osebni trener. Sopotnik je v kratkem videu pokazal, kako velemojster volana šari po nastavitvah, kamera pa je na kratko ujela tudi števec s hitrostjo. In prav slednje utegne Maxa spraviti v težave, saj je očitno v predoru pri omejitvi 90 km/h z valkyrio "drvel" pri 124 km/h. Pa še na levem pasu je vozil, čeprav je bil desni prazen.

Red je red in francoska policija je glede uveljavljanja prometne zakonodaje znana kot še posebej rigorozna. Zato naj bi že odprla preiskavo, pišejo mediji. Kaj bi mu uspeli dokazati, ni jasno, saj ni bilo opravljene uradne meritve hitrosti. Četudi ga bodo oglobili zaradi ogrožanja drugih, pa trenutno najbolje plačani dirkač na planetu z dobrimi 50 milijoni evrov letne plače ne bi smel imeti prehudih težav s poravnavo obveznosti.

Valkyrie po dostopnih podatkih stane okoli 2,7 milijona evrov brez davščin. Izdelali jih bodo le 150, vsi so že zdavnaj razprodani. Med kupci naj bi bil še en as iz F1 Daniel Ricciardo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.