Šport > Moto športi
482 ogledov

Red Bull do izjemnega rekorda

Max Verstappen Profimedia
Verstappen zanesljivo prvi v Budimpešti.

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Budimpešti. Z novo zmago na 11. postaji sezone je svetovni prvak še utrdil skupno vodstvo. Red Bull pa je z 12. zaporedno zmago postavil nov rekord za moštva v formuli 1.

Drugo mesto je na Madžarskem osvojil Britanec Lando Norris (Mclaren), tretji pa je bil drugi voznik Red Bulla Mehičan Sergio Perez. Britanec Lewis Hamiton (Mercedes), ki je v soboto z zmago v kvalifikacijah dosegel prvi "pole positon" po letu 2021, je dirko končal na četrtem mestu.

Tokratna zmaga Red Bulla pomeni nov rekord formule 1 po številu zaporednih uspehov za eno ekipo. Doslej si je vodilno moštvo formule 1 ta dosežek z 11 zmagami delilo z McLarnom, ki mu je tak niz uspel pred 35 leti, ko sta za to ekipo vozila Ayrton Senna in Alain Prost.

Verstappen pa se je s 44. zmago v karieri in sedmo zaporedno v tej sezoni še bolj utrdil na vrhu seštevka, kjer je njegov najbližji zasledovalec Perez, a zaostaja že 110 točk.

Le prvih nekaj metrov dirke je obetalo, da bo scenarij drugačen kot na prejšnjih dirkah te sezone. Toda slab start Hamiltona s prvega mesta in prevzem vodstva Verstappna že v prvem zavoju je nakazal, da se bo tudi madžarska preizkušnja spremenila v rutinsko zmago Nizozemca.

Verstappen namreč po tem prvem zavoju ni imel nikakršnih težav in je vozil povsem svojo dirko. Na koncu je bila prednost pred tekmeci več kot pol minute, tako da bi si lahko privoščil še kakšen postanek, a ga pri brezhibni izvedbi niti ne bi potreboval.

"Sijajno je dobiti 12 zaporednih dirk. Upam, da se bodo takšni uspehi nadaljevali še nekaj časa. Užival sem v dirki, res je bilo brezhibno," je po sedmi zaporedni in deveti letošnji zmagi dejal nizozemski dirkaški zvezdnik.

Hamilton ni mogel zadržati prvega mesta, pozneje sta se pred njim znašla tudi oba McLarna in drugi Red Bullov voznik. A proti koncu dirke je Britan  spet našel dober ritem in se povsem približal tretjemu mestu, je pa vendarle ostal četrti.

Tudi Norris na koncu ni mogel povsem mirno voziti zadnjih krogov, saj je bil Perez le dve sekundi za njim. "Težka dirka je bila in ni bilo lahko ostati pred Perezom. A na koncu so to nove stopničke zame in za ekipo, lepo napredujemo," je bil zadovoljen Norris.

Za Hamiltonom je na petem mestu ostal novinec te sezone Avstralec Oscar Piastri, ki je po četrtem mestu na prejšnji dirki tudi tokrat prišel zelo blizu najboljšim, šesti pa je bil Hamiltonov sotekmovalec George Russell. Manj od pričakovanj sta iztržila Ferrarijeva dirkača, sedmi je bil po petsekundni kazni zaradi prehitre vožnje v boksih Monačan Charles Leclerc, osmi pa Španec Carlos Sainz. Do točk sta prišla še oba dirkača Aston Martina, Španec Fernando Alonso in Kanadčan Lance Stroll.

Verstappen ima v točkovanju za SP 281 točk, Perez 171, tretji je Alonso s 139, četrti pa Hamilton s 133 točkami. Med konstruktorji je prednost Red Bulla prav tako ogromna, ima 452 točk, Mercedes je drugi z 223, Aston Martin pa tretji s 184.

Naslednja dirka bo že naslednji teden v belgijskem Spa-Francorchampsu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice