Šport > Moto športi
11 ogledov

Pole Vettlu, Senna sedmi, Schumi zadnji

vn belgije trening webber red bull
1/18
EPA
Še 12. letos je Red Bull na prvem startnem mestu. Ob Sebastianu Vettlu bo v prvi startni vrsti še Lewis Hamilton (McLaren). S sedmim mestom je navdušil Bruno Senna (Renault). Jenson Button (McLaren) šele 13., Michael Schumacher (Mercedes) po nesreči zadnji.

Steza v Spaju je bila iz minute v minute hitrejša, saj se je sušila po dopoldanskem dežju in tako smo spremljali ene najbolj dramatičnih kvalifikacij letos. V finalnem delu je vseh deset dirkačev brez prekinitve odpeljalo pet hitrih krogov, tisti, ki so končali v izdihljajih, so dosegli najboljše čase. Še dvanajstič v sezoni je na samem vrhu Red Bull Renault, točneje vodilni v skupnem seštevku Sebastian Vettel. A v prvem krogu nedeljske VN Belgije (start ob 14.00) bo moral še kako paziti na Lewisa Hamiltona (McLaren), ki je na drugem startnem mestu, in bo na dolgi ravnini po zavoju Eau Rouge s sistemom Kers še kako nevaren. Hamilton je imel kar nekaj sreče, da je sploh lahko nastopil v finalu, saj je ob koncu drugega dela kvalifikacij dvakrat zadel z neprevidnim Pastorjem Maldonadom (Williams), a so mu uspelo dovolj hitro zakrpati dirkalnik (poglejte v videu).


Če je Hamilton na drugem mestu zaostal pol sekunde, je Mark Webber (Red Bull) na tretjem skoraj sekundo. V drugi vrsti bo še Felipe Massa (Ferrari). Razočaranje kvalifikacij sta šele osmi Fernando Alonso (Ferrari) in mojster spremenljivih vremenskih razmer Jenson Button (McLaren), ki je obstal že v drugem delu kvalifikacij (13.). Na drugi strani je pozitivno presenetil povratnik Bruno Senna (Renault), ki ni bil le pred ekipnim kolegom Vitalijem Petrovom, temveč kar sedmi in tudi pred Alonsom. Potencial za prvo deseterico je imel tudi Adrian Sutil (Force India), a je v drugem delu kvalifikacij na izvozu iz Eau Rouga zapeljal prek robnika, zatorej ga je zavrtelo in se je raztreščil v zaščitni zid (končal je kot 15.).


Kvalifikacije so se začele na mokri stezi, deževalo pa ni. Po vsega kilometru pa so se končale za jubilanta Michaela Schumacherja (Mercedes). Na najdaljši ravnini ga je zavrtelo (odletela mu je zadnja pnevmatika), treščil je v zaščitno ogrado in se moral z uničenim dirkalnikom sprijazniti z zadnjim startnim mestom (poglejte v videu). Poleg njega je še trojica za v tem delu kvalifikacij najhitrejšim (Buttnom) zaostala več kot 107 odstotkov njegovega časa, a je pričakovati, da jim bodo komisarji dovolili nastop na nedeljski dirki. Razočaranje prvega dela kvalifikacij, ko so se na vse bolj suhi stezi dosegali vse hitrejše čas, je še Paul di Resta (Force India), saj ga je v izdihljajih kvalifikacij na 17. mesto izrinil Heikki Kovalainen (Lotus). A točke se bodo delile v nedeljo, ko se lahko vse obrne na glavo.


VN Belgije, Spa, kvalifikacije (startna mesta):

1. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) 1:48,298
2. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +0,432
3. Mark Webber (Red Bull Renault) +1,078
4. Felipe Massa (Ferrari) +1,925
5. Nico Rosberg (Mercedes) +2,254
6. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +2,475
7. Bruno Senna (Renault) +2,823
8. Fernando Alonso (Ferrari) +2,953
9. Sergio Perez (Sauber Ferrari) +3,076
10. Vitalij Petrov (Renault) +4,005

11. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari)
12. Kamui Kobajaši (sauber Ferrari)
13. Jenson Button (McLaren Mercedes)
14. Rubens Barrichello (Williams Cosworth)
15. Adrian Sutil (Force India Mercedes)
16. Heikki Kovalainen (Lotus Renault)
17. Paul di Resta (Force India Mercedes)

18. Jarno Trulli (Lotus Renault)
19. Timo Glock (Virgin Cosworth)
20. Jerome d'Ambrosio (Virgin Cosworth)*
21. Pastor Maldonado (Williams Cosworth)**
22. Vitantonio Liuzzi (Hispania Cosworth)*
23. Daniel Ricciardo (Hispania Cosworth)*
24. Michael Schumacher (Mercedes)***
*Čas izven 107 odstotkov časa najhitrejšega.
**Zaradi kazni bo namesto kot 16. štartal kot 21.
***Brez časa. Razbil dirkalnik v prvem krogu.

Komentarjev 1
  • puksicd 15:25 27.avgust 2011.

    Kakšno je to vaše poročanje? Schumacherju je odpadlo kolo. Hvala lepa za takšno novinarstvo!