Šport > Moto športi
1632 ogledov

Quartararo o napadu na Márqueza: "Ugasnil sem možgane."

Epa
Fabio Quartararo (Yamaha) in Marc Márquez (Honda) sta poskrbela za izredno razburljiv finiš 15. letošnje dirke elitnega razreda motoGP na Tajskem.

Španski motociklist Marc Márquez je bil kljub hudemu padcu na petkovem prostem treningu nepremagljiv tudi na VN Tajske. Šestindvajsetletnik se je v zadnjem ovinku dirke v Buriramu mojstrosko ubranil napada Fabia Quartararoja in si privozil deveto zmago v sezoni, tretjo zapored.

Marc Márquez Marquez Fabio Quartararo motoGP Šport Márquez v zadnjem ovinku do novega naslova

Márquez je z zmago že štiri dirke pred koncem sezone potrdil svoj šesti naslov svetovnega prvaka v najmočnejšem motociklističnem razredu, saj ima zdaj že neulovljivih 110 točk prednosti pred Andreo Doviziosom (Ducati).

marc marquez Obležal na tleh Šport Márquez opisal grozote: "Nisem mogel dihati."

Španec je za potrditev četrtega zaporednega prvenstva, šestega v motoGP in osmega skupno, po enega je namreč osvojil še v razredih moto2 in moto3, potreboval le dve točki več od Doviziosa, vendar se je vseeno brezkompromisno podal v lov za najvišjo stopničko in se dokopal do 53. zmage med motociklistično elito.

 | Avtor: Epa Epa

Španec je večji del dirke vozil za vodilnimim Quartararojem,  katerega je nato prehitel v tretjem zavoju zadnjega kroga. Dirkač Yamahe je bil dovolj hiter, da je lahko ostal tik ob svetovnemu prvaku, kar je napovedovalo zelo razburljiv zaključek dirke.

O zmagovalcu je odločal zadnji ovinek, v katerem je Francoz napadel Márqueza in za trenutek celo pomolil nos v vodstvo, a mu Španca ni uspelo zapreti, tako da se je ta po notranji strani dirkališča odpeljal velikemu slavju naproti.

Quartararo, debitant v elinem razredu, je tako še vedno brez zmage v razredu motoGP, kjer je doslej zbral tri druga in dve tretji mesti. Zelo blizu zmagi je bil tudi na letošnji dirki v San Marinu, kjer ga je prav tako v napetem finišu ugnal svetovni prvak.

 | Avtor: Epa Epa

"V zadnjem ovinku dirke v Misanu nisem ničesar poskušal. Tukaj sem moral," je povedal Francoz. "Prehitel sem ga, vendar nisem bil prepričan, če ga bom lahko zaprl. Ko sem videl njegovo prednje kolo, sem bil zelo frustriran. Tako blizu sem bil kockasti zastavi, kar me jezi, a obenem sem vesel, da sem se lahko boril z Márquezom, ki je vse dirke razen tiste v Austinu končal na stopničkah. On je že nekaj let referenca za vse dirkače v motoGP," je dodal komaj 20-letni dirkač Yamahe.

"V zadnjem ovinku nisem razmišljal. Imel sem izklopljene možgane. Rekel sem si samo, da bom poskusil, saj v nasprotnem primeru ne bi mogel spati do naslednje dirke. Poskusil sem tam, kjer ni peska. Če mi ne bi uspelo, bi pač zapeljal s steze," je pojasnil sedmi dirkač prvenstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice