Šport > Moto športi
2015 ogledov

Schumacherjeva vasica je danes mesto duhov

Reševalni pas/Twitter
Nemško vasico, v kateri je odraščal Michael Schumacher, bodo prihodnje leto zravnali s tlemi.

V nemškem mestecu Kerpen-Manheim, rojstnem kraju sedemkratnega svetovnega prvaka F1 Michaela Schumacherja, danes prebiva samo še 12 ljudi, a bodo tudi ti morali v bližnji prihodnosti zapustiti svoje domove.

Tamkajšnje oblasti bodo namreč leta 2024 dokončale rušenje mesta zavoljo širitve premogovnika Hambach, v katerem izkopavajo lignit.

Kerpen-Manheim je resda majhna vasica, ki pa je že od nekdaj sinonim za nemškega šampiona in enega najboljših dirkačev vseh časov. Michael, ki se je rodil leta 1969, je tam preživel otroštvo in pri vsega štirih letih začel svoje dirkaško popotovanje.

Prve izkušnje je pridobil v gokartu na pedala, v katerega mu je oče Rolf vgradil star motor. Eksperiment bi se skoraj končal tragično, saj se je nadobudni Schumi z improviziranim vozilom kmalu zatetel v drog cestne svetilke, zato je dirkaško pot nadaljeval na bližnjem karting dirkališču, kjer je postal najmlajši član kluba.

Leta 1995 je v rojstni vasici obljubil večno zvestobo z ženo Corinno.

Sledi tožba Šport Schumacherjeva družina zgrožena po objavi intervjuja

Mestece, kjer je nekoč prebivalo 1700 ljudi, je danes mesto duhov, v njem pa vlada skorajda smrtna tišina. Sprehod skozi nekoč živahno vaško okolje odkriva številne porušene objekte, zapuščene hiše, razbita okna in vrata ter izpraznjene poslovne prostore.

"Poznal sem vse prebivalce tukaj. Hči je hodila v šolo z Ralfom Schumacherjem," je za nemški Focus povedal Josef Valder, eden izmed redkih prebivalcev, ki še vztrajajo v svojem domu. "Učitelj v šoli nam je že pred 50 leti povedal, da bomo morali nekoč oditi."

"Pred desetimi leti, ko se je začelo izseljevanje, je mesto zamrlo. Kavarne in trgovine so zaprte. Veliko otrok se je odločilo, da si bo življenje zgradilo drugje," je dodal Valder.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Bagri bodo ponovno zarohneli prihodnje leto, ko bodo vasico dokončno zravnali s tlemi, bo pa nekaterim objektom vendarle prizaneseno. Klavrni usodi se bosta izognili dve cerkvi, Schumacherjeva rojstna hiša in gokart steza, katero je nekoč upravljal Schumijev oče Rolf.

"Zahvaljujoč zelenim (politična stranka, op. a.) moj rojstni kraj ne bo v celoti postal žrtev premogovnika. Izkoristil sem priložnost in obnovil svojo rojstno hišo, v kateri sem odraščal. Gre za kmetijo z veliko živalmi. Na srečo bo obstala tudi proga za karting," je povedal Michaelov mlajši brat Ralf.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.