Šport > Moto športi
10 ogledov

Stoner skuril gume, zmaga Lorenzu

Jorge Lorenzo mugello 2011
1/15
EPA
Casey Stoner (Honda) je bil dve tretjini VN Italije v varnem vodstvu, a je očitno skuril svoje pnevmatike in šest krogov pred ciljem ga je za svojo drugo zmago v sezoni prehitel Jorge Lorenzo (Yamaha). Valentino Rossi (Ducati) je končal na dobrem šestem mestu.

Osma dirka sezone motociklističnega prvenstva je bila VN Italije na klasičnem prizorišču dirk - v Mugellu. Drugič letos in prvič v sezoni na suhi je zmagal aktualni svetovni prvak Španec Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha). Najbolje je dirko s pole positiona začel Avstralec Casey Stoner (Repsol Honda), si hitro privozil štiri sekunde prednosti in vse je kazalo na še eno njegovo dominantno zmago. A očitno so ga izdale pnevmatike, saj sta ga osem krogov pred karirasto zastavo začela dohitevati Lorenzo in Italijan Andrea Dovizioso (Repsol Honda). V vsega dveh krogih sta ga ujela. Lorenzo ga je takoj prehitel, si pripeljal sekundo prednosti in zanesljivo zmagal. Dva kroga pred ciljem je mimo vodilnega v skupnem seštevku prišel še Dovizioso.

Devet sekund za prvo trojico sta se za četrto mesto borila zmagovalec Assna izpred tedna ni Američan Ben Spies (Fiat Yamaha) in Italijan Marco Simoncelli (Gresini Honda). Odločal je zadnji krog, boljši je bil Američan. Simoncelli je vsaj končal dirko (šele četrtič letos), a najhitrejši na treningih še naprej ostaja brez stopničk. Za prvimi petimi dolgo ni bilo nikogar, nakar je kot šesti skozi cilj pridirkal Italijan Valentino Rossi (Ducati). Po 12. startnem mestu je zanj to na nekonkurenčnem motociklu zelo dober rezultat, saj bi lahko bil tudi slabši, pa je Američan Nicky Hayden (Ducati) zapeljal s proge že na začetku, mnogo slabša kot na prejšnjih dirkah sta bila dirkača Yamahe Tech 3, povpratnik po zlomu ključnice Dani Pedrosa (Repsol Honda) pa ni mogel višje od osmega mesta.


"To je ena najbolj sladkih zmag. Tista v Jerezu ni bila najbolj prava, saj je deževalo. Zdaj pa imamo konkurenčen motocikel in upam, da ta tempo obdržimo. Zdaj sem še bolj motiviran in samozavesten za nadaljevanje sezone,"
je povedal Lorenzo, ki za vodilnim Stonerjem zaostaja le še 19 točk.

Tri dirke, tri španske zmage

Na VN Italije sta bila tudi v preostalih dveh razredih na prvem mestu španska motociklista. Španec Marc Marquez (Suter) je zmagal v razredu Moto2. Drugi je bil Nemec Stefan Bradl (Kalex), tretji pa Britanec Bradley Smith (Tech 3). Po osmi dirki v skupnem seštevku prepričljivo vodi Bradl (147 točk) pred Marquezom (95). Nicolas Terol (Aprilia) pa je bil najboljši v kategoriji do 125 kubičnih centimetrov in je še povišal svoje vodstvo v točkovanju. Drugi je bil Francoz Johann Zarco (Derbi), tretji pa Španec Maverick Vinales (Aprilia).

VN Italije, MotoGP, Mugello, končni vrstni red:

1. Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha)
2. Andrea Dovizioso (Repsol Honda) +0,997
3. Casey Stoner (Repsol Honda) +1,143
4. Ben Spies (Fiat Yamaha) +8,980
5. Marco Simoncelli (Gresini Honda) +9,076
6. Valentino Rossi (Ducati) +26,450
7. Hector Barbera (Aspar Ducati) +28,745
8. Dani Pedrosa (Repsol Honda) +32,943
9. Colin Edwards (Yama Tech 3) +33,421

MotoGP, skupni seštevek po 8 dirki:

1. C. Stoner (Avs) 152 točk
2. J. LOrenzo (Špa) 133
3. A. Dovizioso (Ita) 119
4. V. Rossi (Ducati9 91
5. N. Hayden (Ducati) 77
6. B. Spies (ZDA) 74
7. D. Pedrosa (Špa) 69

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.