Šport > Moto športi
255 ogledov

Svetovni prvak že znan, Gajser še v igri za skupno tretje mesto

Jeffrey Herlings Epa
Nizozemec Jeffrey Herlings je zmagovalec predzadnje dirke sezone svetovnega prvenstva v motokrosu.

Z novim uspehom je na domačem terenu v Assnu Jeffrey Herlings že postal svetovni prvak v elitnem razredu MXGP za sezono 2018. Najboljši slovenski dirkač Tim Gajser je na Nizozemskem osvojil peto mesto, potem ko je bil četrti v prvi vožnji in peti v drugi.

Zaradi velike prednosti Herlingsa v skupnem seštevku je bilo jasno, da mu lahko le popolna ničla prepreči slavje že na domači dirki. Potreboval je namreč le štiri točke, že v prvi vožnji pa je bil tako hiter kot v večini sezone ter jo dobil; 25 novih točk za že 30. uspeh v posamičnih vožnjah v sezoni pa je bilo več kot dovolj, da si je že zagotovil naslov prvaka. Med Herlingsom in Gajserjem sta prvo vožnjo končala še drugi v SP in lanski prvak Italijan Antonio Cairoli ter Britanec Max Anstie.

V drugi vožnji si je lahko sveži svetovni prvak privoščil celo redko napako in padec, zdrsnil na drugo mesto za Cairolija, pa ga potem spet prehitel ter s še eno zmago le še postavil piko na i odlično sezoni. Cairoli je tudi v drugi vožnji končal na drugem mestu, tretji je bil domačin Glen Coldenhoff, četrti Anstie, peti pa Gajser.

"Najbolj važno je, da sem končal kot prvak. Danes je bilo težko, v drugi vožnji pa sploh nisem bil zbran, ker sem imel po prvi toliko obveznosti in se je veliko dogajalo. Tudi zato sem padel, a sem vesel, da sem tudi v tej vožnji končal tako, kot sem si želel. Najbolj pomembno je, da sem slavil v tej sezoni, to je bil moj cilj," je današnje dogajanje strnil novi prvak.

V SP ima zdaj novi prvak 883 točk, drugi Cairoli pa 782. V boju za tretje mesto na koncu sezone ostaja Gajser, ki lovi tretjeuvrščenega Belgijca Clementa Desalla. Pred dirko v Assnu je bila razlika med njima 28 točk, Desalle pa je danes prvo vožnjo končal na devetem mestu, drugo pa na sedmem, tako da je Gajser zaostanek zmanjšal na 20 točk (645-625).

Zadnja dirka sezone bo čez 14 dni v italijanski Imoli.

V Assnu je danes nastopil tudi Jan Pancar na zadnji dirki evropskega prvenstva EMX 250. Pancar je kvalifikacije končal na 29. mestu, na dirki pa je ostal brez točk. Osvojil je skupno 31. mesto. V evropskem prvenstvu je letos odpeljal šest od 11 dirk in je v seštevku prvenstva s 13 točkami na 44. mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.