Šport > Moto športi
223 ogledov

Gajser drugi v Bolgariji

MXGP Reševalni pas/Twitter
Slovenski motokrosist Tim Gajser (Honda) je na dirki svetovnega prvenstva v razredu MXGP v bolgarskem Sevljevu osvojil skupno drugo mesto, potem ko je bil v prvi vožnji drugi, v drugi pa tretji.

Zmagal je skupno vodilni Nizozemec Jeffrey Herlings (KTM), najhitrejši v obeh vožnjah. Skupno tretji je bil Belgijec Clement Desalle (Kawasaki).

Takšen je bil vrstni red tudi že po prvi vožnji. Drugi slovenski predstavnik Klemen Gerčar (Husqvarna) je bil 22.

V drugi vožnji se je med Herlingsa in Gajserja prebil izkušeni Italijan Antonio Cairoli (KTM), medtem ko je bil Gerčar 20, skupno pa 22. Drugič zapovrstjo je osvojil točko.

V skupnem seštevku ima po 17 dirkah, skupaj jih je 20, Herlings 783 točk, Cairoli je drugi s 710, tretji pa je Desalle s 581 točkami. Gajser, ki ima tri druga in tri tretja mesta v sezoni, je po novem četrti s 549 točkami. Gerčar je 43. z dvema točkama.

Bolgarija se je sicer po nekaj letih premora vrnila v koledar svetovnega prvenstva. Nanjo imajo slovenski ljubitelji tega športa lepe spomine. Leta 1979 je namreč Marjan Avbelj tam kot prvi slovenski motokrosist z desetim mestom osvojil točko na dirkah svetovnega prvenstva (takrat je točke dobila le prva deseterica).

Najboljši slovenski motokrosist in dvakratni svetovni prvak Gajser je štiri dirke pred koncem letošnje sezone znova našel pot do stopničk. Da je pozabil razočaranje minulega konca tedna v Švici, ko je po padcu v prvi vožnji zasedel zanj skromno šesto mesto, je bilo jasno že v soboto.

Na prvem treningu je bil celo hitrejši od letos praktično neulovljivega Herlingsa, na drugem sta se na prvih dveh mestih zamenjala, v kvalifikacijah pa je Nizozemec pokazal, da mu bo letos skoraj zagotovo uspelo, kar je slovenskemu asu leta 2016 - suvereno osvojiti naslov svetovnega prvaka še v najprestižnejši kategoriji MXGP.

Enaindvajsetletnega Makolčana je namreč premagal za skoraj 20 sekund, dobre štiri več je za njim zaostal Belgijec Desalle, ki je Gajserjev glavni konkurent za skupno tretje mesto v seštevku letošnjega svetovnega prvenstva.

Podobno se je skorajda 24-letni voznik KTM s tekmeci poigral danes. V prvi vožnji je Gajserja premagal za skoraj 16 sekund, tretji je bil, tako kot včeraj v kvalifikacijah, Desalle, ki je za drugim mestom zaostal dobrih pet sekund. Novih 22 točk je bilo dovolj, da je Gajser že po prvi vožnji v skupnem seštevku znova zasedel četrto mesto, s katerega ga je po dirki v Švici izrinil danes v prvi vožnji četrti Francoz Romain Febvre.

V finalni vožnji se je v boj za najvišja mesta znova umešal sicer drugi v skupnem seštevku in v prvi vožnji osmi Cairoli. Za Herlingsom, ki je bil še enkrat več razred zase, je na drugem mestu zaostal za skoraj 15 sekund, Gajser na tretjem pa še dobrih 11 sekund več.

Karavana se zdaj seli v Turčijo, kjer bo dirka že prihodnji konec tedna. Nato sledita dva tedna premora pred dirko za VN Nizozemske v Assnu, zaključek sezone pa bo 30. septembra 2018 v Imoli na dirki za VN Italije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.