Šport > Moto športi
4795 ogledov

Umrla legenda motošporta

speedway Epa Simbolična fotografija.
Motošport žaluje za velikanom.

V 79. letu starosti je za posledicami dolgotrajne demence in Alzheimerjeve bolezni umrl novozeladnski spidvejist Ivan Mauger.

Šestkratni svetovni prvak, ki ga mnogi smatrajo za najboljega spidvejista vseh časov, si je legendarni status ustvaril med letoma 1957 in 1985. 

Naslove svetovnega prvaka je osvojil v sezonah 1968, 1969, 1970, 1972, 1977 in 1979.

Mauger je bil član ševilnih slovitih britanskih ekip, kot so Wimbledon Dons, Newcastle Diamonds, Belle Vue Aces in Exeter Falcons. Novico o njegovi smrti je potrdila hčerka Debbie Pritchard. "Vi ste ga poznali kot Ivana. Jaz sem imela srečo in privilegij, da sem ga poznala kot očeta. Imel je izjemno življenje, ki ga je zajemal z veliko žlico," je zapisala.

"Globoko smo užaloščeni ob novici o Ivanovi smrti. Bil je pravi pionir profesionalizma, ki je živel pred časom," je zapisala britanska spidvej zveza.

Čeprav je večji del kariere preživel na Otoku, so ga cenili tudi na rodni Novi Zelandiji kjer so ga v letih 1977 in 1979 počastili z nagrado Halberg, ki jo vsako leto podelujejo najboljšim novozelandskim športnikom.

Mauger je bil večkrat izglasovan za najboljšega spidvejista 20. stoletja.

V starejših letih je bil aktiven podpornik spidveja in se je pogosto udeleževal dirk v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

"Ivan je bil megazvezdnik. Nihče ni dominiral kot on. Če potegnem vzporednico z nogometom, on je bil Pelé spidveja," je povedal John McCallum, izvršni direktor novozelandske spidvej zveze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice