Magazin > Film & Glasba & TV
13979 ogledov

Umrl Alan Jakin, v skupini Avtomobili zaviti v črnino

Avtomobili
1/2
Mediaspeed
Poslovil se je dolgoletni član legendarne slovenske skupine Avtomobili.

Žalosten sporočam, da je kitarist Alan Jakin nocoj dokončal svoja leta med nami, je na Facebooku zapisal prvi mož novogoriške skupine Marko Vuksanović in pripel njihovo pesem Skozi leta.

Jakin se je rodil leta 1953 v Novi Gorici, zasedbi Avtomobili pa se je pridružil leta 1988. Pred tem pa je igral v skupinah Jutro in Go, s katerima je posnel dva albuma.

avtomobili alan jakin | Avtor: YouTube YouTube
Z Jakinom so Avtomobili v svoji glasbeni identiteti ogromno pridobili. Kako zelo je oplemenitil njen instrumentalni izraz, je opazno že pri zadnjem albumu, ki ga je skupina posnela v srbohrvaškem jeziku (in hkrati tudi na vinilu) z naslovom Krenimo, so zapisali pri portalu rockline.si. Z njegovim prihodom je bila osnovana trdna podlaga za naslednje desetletje, ki za skupino predstavlja vrh njenega ustvarjanja.

Jakin je z Avtomobili posnel in izdal sedem studijskih albumov, zaradi hude bolezni je zasedbo leta 2006 zapustil.

Nekaj časa je sodeloval tudi z Zoranom Predinom.

Skupino Avtomobili sta leta 1982 ustanovila brata Mirko in Marko Vuksanović. V osemdesetih so pretežno nastopali izven Slovenije, po drugih republikah takratne države, pozneje pa so svoje delovanje in ustvarjanje usmerili na slovenski prostor. V vseh teh letih so izdali deset plošč.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • minimaxi 14:52 16.april 2018.

    Lovebites: In ti si mi neki ponosni Slovenec?!! Še nickname nimaš slovenski, še pisat ne znaš slovensko. Mislim, da si še rit ne znaš obrisat slovensko ampak si jo pereš, kot tvoj fotr čefur. Zaradi tega pa svoj manjvrednostni zabit ...prikaži več kompelks trpi, ker imaš možgane ravite manj kot vsak bosanski kamen. Revček!

  • 1111 13:52 16.april 2018.

    CEPEC!

  • luka57 11:40 16.april 2018.

    Lovebites; ne vem kdo tebi spoloh daje pravico komentirat nekaj o čemer nimaš pojma! In imas prav ja, zaradi tebi podobnih medmreznih vseznalcev gre ta drzava kamor gre... pa lep dan in sožalje Jakinovim sorodnikom.