Šport > Moto športi
2446 ogledov

Veliko odstopov, na stopničkah dve presenečenji

Valtteri Bottas Profimedia
Razburljiv začetek sezone.

Finec Valtteri Bottas (Mercedes) je zmagovalec prve dirke sezone svetovnega prvenstva formule 1. Na preizkušnji v avstrijskem Spielbergu je bil nekoliko presenetljivo drugi Monačan Charles Leclerc v Ferrariju, ki sicer ni blestel na treningih in kvalifikacijah, tretji pa Britanec Lando Norris (McLaren).

V kvalifikacijah je v soboto slavil Bottas pred svetovnim prvakom Lewisom Hamiltonom, ki pa je nato tik pred začetkom dirke dobil kazen vodstva tekmovanja zaradi neupoštevanja rumene zastave v kvalifikacijah in moral začeti s petega mesta. Na dirki je bil nato že drugi, v zadnjih krogih pa po trčenju z Alexandrom Albonom dobil petsekundno kazen, tako da je v končnem seštevku zdrsnil na četrto mesto.

Zaradi kazni tekmecev je do stopničk prišel tudi Norris, pred njim sta sicer končala Hamilton in Mehičan Sergio Perez, a je tudi slednji dobil pet sekund kazni zaradi prehitre vožnje skozi bokse.

Lando Norris | Avtor: Profimedia Profimedia

Dolgo pričakovan začetek sezone je prinesel precej razburljivega dogajanja. Številna posredovanja varnostnega avtomobila, pa tudi precej slabe volje v ekipi Mercedesa. Ta je sicer na petkovih treningih in sobotnih kvalifikacijah prevladovala, na koncu pa tudi zaradi kazni imela le polovičen izkupiček na stopničkah.

S takšnim razpletom je sicer največ pridobil Norris, ki se je prvič v karieri povzpel na zmagovalni oder. Oziroma stopil na najnižjo stopničko, saj so zaradi novih strogih koronskih pravil spremenili tudi ta del formule 1. Namesto tradicionalnega vzpona na zmagovalni oder so namreč stopničke, ustrezno razmaknjene, postavili kar na startno-ciljni ravnini.

Tudi sicer je bilo marsikaj drugače. Dirka brez gledalcev, pred začetkom pa so se dirkači zbrali na ciljni črti v simbolični podpori Lewisu Hamiltonu, enemu športnih vodij boja za rasno enakopravnost po vsem svetu. Oblečeni so bili v črne majice z napisi podpore (Končajmo rasizem, Življenja temnopoltih so pomembna), 14 od 20 dirkačev pa je v podporo boju tudi pokleknilo.

VN Avstrije | Avtor: Profimedia Profimedia

Eden redkih na vrhu, ki je dirko končal brez večjih težav, je bil Bottas. Izkoristil je najboljši startni položaj in potem v obdobjih, ko je bil na stezi varnostni avto, vedno pravočasno zapeljal v bokse k mehanikom. Na koncu si je tako zasluženo privozil prvo zmago v nenavadni sezoni 2020.

"Vesel sem, da sem dirkalnik pripeljal do konca. Vse je bilo vendarle v redu. Lewis je bil hiter, a mi je uspelo ostati spredaj. Ni lepšega načina za začetek sezone," je zmago pospremil Finec.

Dolgo ni kazalo, da bo Ferrari blizu stopničk, a ob koncu dirke je kombinacija borbene vožnje Leclerca in drznega prehitevalnega manevra, ko je prehitel Pereza, le zadoščala za preboj na tretje mesto, po kazni Hamiltonu se je spremenilo celo v drugo.

"Nisem pričakoval, da bom tukaj. Kar lepo presenečenje. Imeli smo nekaj sreče, a sem izkoristil priložnost," je dejal Leclerc, ki je začel s sedmega startnega mesta. Precej manj je bil lahko zadovoljen drugi Ferrarijev voznik Sebastian Vettel. Nemec je le za las ujel deseterico in prvo točko v sezoni.

Charles Leclerc | Avtor: Profimedia Profimedia

Še slabše pa se je končalo za domačo ekipo Red Bulla in njenega prvega aduta Maxa Verstappna. Nizozemec je namreč po dobrem začetku že po 13 krogih doživel tehnične težave in se z dirkalnikom le še počasi privlekel do boksov, kjer je nato končal dirko.

V ekipi s krili pa so jezno pospremili tudi dogajanje nekaj krogov pred koncem, ko je Albon skušal napasti takrat drugovrščenega Hamiltona, dirkalnika sta se dotaknila, Tajec pa je moral zapeljati v pesek in ostal brez točk.

Ne prav prijetno izkušnjo pa je doživel tudi veteran formule 1 Kimi Räikkönen; tudi on je bil eden od povzročiteljev prekinitve z varnostnim avtomobilom, potem ko je z njegovega dirkalnika med vožnjo odletelo prednje desno kolo.

V Avstriji se je tako s štirimesečno zamudo začela sezona 2020, ki jo je močno zaznamovala epidemija novega koronavirusa. Na prilagojenem in spremenjenem koledarju je za zdaj osem dirk, tudi naslednja pa bo na istem prizorišču, le da bodo dirkači naslednjo nedeljo vozili dirko za VN Štajerske.

Izidi (71 krogov, 306,452 km):
 1. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)         1:30:55,739
 (povp. hitrost: 204,301 km/h)
 2. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)              + 2,070
 3. Lando Norris (VBr/McLaren)                   5,491
 4. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)                5,689
 5. Carlos Sainz ml (Špa/McLaren)                8,903
 6. Sergio Perez (Meh/Racing Point)             15,092
 7. Pierre Gasly (Fra/AlphaTauri)               16,682
 8. Esteban Ocon (Fra/Renault)                  17,456
 9. Antonio Giovinazzi (Ita/Alfa Romeo)         21,146
10. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)              24,545
...

* SP skupno (1):
- dirkači:
 1. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)     25
 2. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)      18
 3. Lando Norris (VBr/McLaren)         16
 4. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)      12
 5. Carlos Sainz jr. (Špa/McLaren)     10
 6. Sergio Perez (Meh/Racing Point)     8
 7. Pierre Gasly (Fra/AlphaTauri)       6
 8. Esteban Ocon (Fra/Renault)          4
 9. Antonio Giovinazzi (Ita/Alfa Romeo) 2
10. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)      1

- konstruktorji:
 1. Mercedes     37
 2. McLaren      26
 3. Ferrari      19
 4. Racing Point  8
 5. AlphaTauri    6
 6. Renault       4
 7. Alfa Romeo    2
Komentarjev 2
  • Avatar Kartistella
    Kartistella 01:36 06.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • gregor51 20:29 05.julij 2020.

    pokleknili ker podpirajo anarhizem in razbijanje po zda