Šport > Moto športi
16 ogledov

Vettel ali Alonso?

Vettel Alonso VN Indije New Delhi stopničke Red Bull Ferrari EPA
Konec tedna se bo v teksaškem Austinu odvilo predzadnje dejanje svetovnega prvenstva formule 1. V igri za naslov sta le še dva dirkača; Nemec Sebastian Vettel lahko osvoji trojček in naslovom iz let 2010 in 2011 doda še letošnjega. Tekmecu v Red Bullu lahko skupno zmago v sezoni 2012 prepreči le še Španec Fernando Alonso s Ferrarijem.

Po 18. dirki sezone 2012, ki se je pred dvema tednoma končala v Abu Dabiju, ima Sebastian Vettel na prvem mestu 255 točk, potem ko je kljub kazni z zadnjega mesta v kvalifikacijah še prišel do tretjega; Fernando Alonso je bil takrat drugi, drugi pa je tudi v SP in ima 245 točk. Če se bo v Austinu razpletlo po željah mladega nemškega zvezdnika, bo že v ZDA postal prvak in bo zadnja dirka v Braziliji čez deset dni le še formalnost.

Za takšen razplet je nekaj možnih scenarijev. Nemec bo v nedeljo zvečer prvak ob zmagi in če Alonso ne bo boljši kot peti (Vettel bi imel v tem primeru 280 točk, Alonso pa 255); če bo Vettel drugi, Alonso pa ne boljši kot deveti (273-247); ali pa, če bo dirkač Red Bulla tretji, Alonso pa ostal brez točk (270-245). Nemcu bi zadoščala prednost 25 točk pred zadnjo dirko, saj bi na koncu v primeru enakega števila točk v sezoni odločalo število zmag, v tem elementu pa je Red Bullov voznik boljši, saj je letos zmagal že petkrat, Ferrarijev prvi mož pa le trikrat.

Dvoboj za naslov prvaka bo v Austinu še posebej zanimiv, saj gre za novo stezo, ki bo doživela premiero v formuli 1. Za Vettla bo Austin prelomnica tudi zato, ker bo to njegova jubilejna stota dirka. "Točke bodo delili šele v nedeljo. Ne prehitevajmo dogodkov," skuša mirne živce ohraniti Vettel. Na njegovi strani je tudi zgodovina, saj sta imela ista dirkača že pred dvema letoma dvoboj za naslov prvaka, takrat je bil v vlogi zasledovalca zdaj 25-letni nemški dirkač in na koncu tudi zmagal.

"Zdaj sem bolj zrel, bolj izkušen in bolj osredotočen. Naš cilj je, da na naslednjih dveh dirkah zberemo več točk kot naši tekmeci," je 31-letni Španec prepričan, da se bo v neposrednem obračunu s Vettlom odrezal bolje kot leta 2010.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.