Šport > Moto športi
10 ogledov

Vettel do četrtega zaporednega naslova

sebastian vettel
1/21
Reuters
Nemec Sebastian Vettel je četrtič zapored postal svetovni prvak v formuli 1, potem ko si je na dirki za VN Indije privozil deseto zmago v letošnji sezoni.

Voznik Red Bulla se je s četrtim zaporednim naslovom postavil ob bok legendarnima Argentincu Juanu Manuelu Fangiu in rojaku Michaelu Schumacherju, ki sta doslej edina štirikrat zapored slavila v SP F1.

"Neverjeten dan! Uspelo nam je!" je po prihodu v cilj prek radijskih zvez navdušeno vpil Vettel, s 26 leti najmlajši štirikratni zaporedni prvak, ki je nato glavno tribuno pošteno zadimil.

Vettel je sicer že v drugem krogu šel v bokse po srednje trde gume, kar ga je pahnilo v ozadje, a že do 21. kroga je prišel tik pod vrh za moštvenega kolega, Avstralca Marka Webbra, ki je predčasno končal dirko zaradi težav z menjalnikom. Že pred tem je Vettel tudi povedel in zanesljivo opravil s tekmeci.

Neulovljivih 115 točk prednosti

Vettlu bi na današnji dirki za končno zmagoslavje zadostovalo že peto mesto, a se je Nemec veselil še tretje zaporedne zmage na tem indijskem dirkališču. Drugo mesto je osvojil Nemec Nico Rosberg (Mercedes), ki je zaostal slabe pol minute, tretje pa Francoz Romain Grosejan (Lotus). Španec Fernando Alonso (Ferrari), ki je imel pred to preizkušnjo še edini teoretične možnosti za naslov prvaka, je bil danes šele 11. Vettel ima pred zadnjimi tremi dirkami sezone, in sicer v Abu Dabiju, ZDA ter Braziliji, nedosegljivih 115 točk prednosti pred Alonsom.

Ogroža Schumijev rekord

sebastian vettel | Avtor: Reuters Reuters
Vettel, ki je na stezi Buddh v predmestju New Delhija začel s prvega startnega mesta, je nadzoroval potek dirke od začetka do konca, ko je slavil svojo 36. zmago v svetovnem prvenstvu in šesto zapored. V tej sezoni je zmagal skupno že desetkrat, če mu uspe slaviti še na preostalih preizkušnjah, se bo izenačil s Schumacherjem po številu zmag v sezoni (13), dosegel pa bi tudi rekordni niz devetih zaporednih zmag. Devetkrat zapored je sicer slavil že Italijan Alberto Ascari, a v dveh sezonah, leta 1952 in 1953.

V družbi Prosta, Fangia, Michaela

Vettel, ki je Red Bullu kljub nekaj težavam s Pirellijevimi pnevmatikami na začetku sezone prinesel tudi nov, prav tako četrti naslov prvaka med konstruktorji, se je s četrtim zmagoslavjem na večni lestvici pridružil Francozu Alainu Prostu, pred seboj pa ima le še Schumacherja s sedmimi in Fangia s petimi naslovi. "To, da sem v družbi Prosta, Fangia in Michaela, je preprosto neverjetno. Vzhičen sem, sploh ne vem, kaj bi rekel. To je eden najlepših dni v mojem življenju," je po dirki povedal Vettel.

"Sezona je bila zame osebno v celoti gledano težka, posebej ko so me nekateri izžvižgali po nekaj zmagah, čeprav nisem ničesar naredil narobe. Zato sem še toliko bolj ponosen, da sem to pustil za seboj, kritikom pravilno odgovoril na stezi in končno tudi dosegel to, da so sprejeli moj uspeh. To pa je nekaj, kar si vsi dirkači želimo," je dejal Vettel.

Četrti na večni lestvici zmagovalcev

S skupno 36 zmagami je prehitel Alonsa, Nigela Mansella in Jackieja Stewarta, pred njim pa ostajajo le še Schumacher z 91 zmagami, Prost (51) in Ayrton Senna (41). Glede na to, da ima Nemec šele 26 let, pa to vsaj po besedah šefa Red Bulla Christiana Hornerja za tekmece ne pomeni ničesar dobrega.

"Sebastian vozi bolje kot kadarkoli. Pred njim je res svetla prihodnost. Postaja boljši in boljši, svoj posel opravlja s strastjo in predanostjo. Ni človek, ki bi po osvojitvi naslova ali treh stopil s stopalke za plin. Ne, ves čas poskuša napredovati. Je lačen uspeha in ambiciozen. Pred njim so še najboljša leta," meni Horner.

Formula 1, VN Indije, rezultati:

1. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 1:31:12,187
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) + 29,823
3. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 39,892
4. Felipe Massa (Bra/Ferrari) 41,692
5. Sergio Perez (Meh/McLaren Mercedes) 43,829
6. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 52,475
7. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) 1:07,988
8. Paul di Resta (VBr/Force India) 1:12,868
9. Adrian Sutil (Nem/Force India) 1:14,734
10. Daniel Ricciardo (Avs/Toro Rosso) 1:16,237
11. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 1:18,297

Skupni seštevek (dirkači):

1. Sebastian Vettel 322*
2. Fernando Alonso 207
3. Kimi Räikkönen 183
4. Lewis Hamilton 169
5. Mark Webber 148
6. Nico Rosberg 144
7. Romain Grosjean 102
8. Felipe Massa 102
9. Jenson Button 60
10. Paul di Resta 40

* - svetovni prvak

Skupni seštevek (konstruktorji):

1. Red Bull 470*
2. Mercedes 313
3. Ferrari 309
4. Lotus 285
5. McLaren Mercedes 93
6. Force India 68
7. Sauber 45
8. Toro Rosso 32
9. Williams 1

* - svetovni prvak

vettel red bull | Avtor: Reuters Reuters

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.