Šport > Moto športi
17 ogledov

Vettel spet razred zase

Sebastien Vettel
1/8
Reuters
Svetovni prvak v formuli 1 Sebastian Vettel je na VN Južne Koreje večino dela opravil že na startu, ko je v 1. krogu ugnal Britanca Lewisa Hamiltona in se odpeljal do 10. zmage v sezoni in 20. v karieri.

Sebastian Vettel, ki si je drugi naslov svetovnega prvaka priboril že pred tednom dni, ko je bil na VN Japonske tretji, je tokrat startal iz drugega startnega položaja. Nemec, najmlajši svetovni prvak v zgodovini, je že v prvem ovinku napadel Lewisa Hamiltona v McLarnu, ki je sploh prvi, ki je Red Bullu letos odščipnil pole-position, a je Britanec uspel ubraniti prvo mesto, ki pa ga je izgubil še do polovice prvega kroga.

Vettel je brez težav za seboj zadrževal Hamiltona, ki mu je za ovratnik dihal drugi dirkač Red Bulla Avstralec Mark Webber. 24-letni Nemec je imel v nadaljevanju nekoliko sreče, saj je na svoj prvi postanek zapeljal le krog pred tem, ko je po nesreči Vitalija Petrova, ki se je zaletel v Michaela Schumacherja, zapeljal varnostni avto.

Vettel do konca dirke ni bil ogrožen, z boksov so ga morali celo opozarjati naj zaradi obrabe gum vozi počasneje, saj se je pravi boj odvijal za drugo mesto med Hamiltonom in Webbrom. Avstralec je bil blizu uspeha v 34. krogu, ko je bil že vzporedno z voznikom McLarna, v 49. krogu od 55-ih pa je Hamiltona že prehitel, ta pa mu je takoj v naslednjem ovinku vrnil udarec in do konca zadržal drugo mesto. Red Bull si je z zmago in tretjim mestom tri dirke pred koncem zagotovil tudi naslov med konstruktorji.

"Vesel sem, da se je ekipa po osvojitvi naslova prvaka potrudil enako, kot prej. Prve dni po prihodu v Korejo nismo bili dobro pripravljeni, tudi kvalifikacije se niso razpletle po naših načrtih. Zahvala za zmago gre Renaultu, ki je odlično pripravil motor, ki me je lani tu skoraj stal naslova prvaka in je odlično delal na dolgih ravninah. Z lahkoto sem obvladoval razmere in bil hitrejši tudi po varnostnem avtomobilu. Načrtovali smo več postankov v boksih, a se gume niso toliko obrabljale, zato smo zadnji načrtovani postanek izpustili. Osvojili smo še konstruktorsko prvenstvo. Fantastično," je takoj po novi zmagi dejal svetovni prvak.

Hamilton, ki je bil zadnje dirke v senci moštvenega kolega Jensona Buttna je dejal, da ni bilo tako težko obdržati drugega mesta, kot je bilo videti: "Webber je vozil zelo dobro. Težave sem imel z zaviranjem, s podkrmiljenjem, zato lahko rečem, da je za menoj zelo dober konec tedna. Vettel je bil prehiter. Danes ga ne bi mogel uloviti, kaj šele prehiteti."

Sezona formule 1 se bo čez 14 dni nadaljevala s premierno preizkušnjo za VN Indije v Buddhu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.