Šport > Moto športi
5640 ogledov

Vreme močno poseglo v boj za naslov prvaka

Dirka na Phillip Islandu
1/7
Epa
Organizatorji so odpovedali sprintersko dirko razreda motoGP, Martin ostal brez priložnosti, da se v boju za naslov svetovnega prvaka približa Bagnaii

Organizatorji velike nagrade Avstralije v motociklističnem tekmovanju za svetovno prvenstvo so morali zaradi slabega vremena odpovedati sprintersko preizkušnjo razreda motoGP. Že v petek so prvič spremenili spored tekmovanja in v soboto zaradi boljše vremenske napovedi izpeljali klasično preizkušnjo kraljevskega razreda.

"Po dirki razreda moto2 smo bili primorani odpovedati nadaljnji spored, ker zaradi vse slabših vremenskih razmer nismo več mogli zagotoviti varnih razmer za dirkače na stezi," so zapisali organizatorji tekmovanja na Philip Islandu.

Dirka na Phillip Islandu | Avtor: Profimedia Profimedia

Dirko razreda moto3 je sicer dobil Turek Deniz Öncü. Slavil je tretjič v karieri. V deževnih razmerah je bil boljši od Japonca Ayuma Sasakija in domačina Joela Kelsa. V skupnem seštevku se je vodilnemu Špancu Jaumeju Masii na vsega štiri točke približal Sasaki (217:213 točk). Tretji je še en Španec Daniel Holgado, ki je zbral 195 točk.

Kasnejšo dirko razreda moto2 so prekinili po devetih krogih, ko se je na tleh znašla že tretjina dirkačev (10 od 30), med drugimi tudi Sergio Garcia, Filip Salač, Sam Lowes in Jake Dixon, ki so skupaj z Italijanom Tonyjem Arbolinom tvorili najhitrejšo peterico na dirki.

Dirka na Phillip Islandu | Avtor: Profimedia Profimedia

Na koncu je Arbolino kot "edini preživeli" izmed peterice najhitrejših dirkačev slavil z več kot 15 sekundami prednosti pred Špancema Aronom Canetom in Ferminom Aldeguerjem. V tem razredu so nato razdelili polovične točke za skupni seštevek.

V skupnem seštevku je še naprej vodilni Španec Pedro Acosta, ki je zbral 280,5 točke, potem ko je današnjo dirko končal na devetem mestu, ko je padel v ogrevalnem krogu in se po zaslugi številnih padcev vseeno prebil v prvo deseterico. Arbolino je drugi z 224,5 točke, tretji pa Britanec Dixon s 172 točkami.

Dirka na Phillip Islandu | Avtor: Epa Epa

Sobotno klasično preizkušnjo razreda motoGP je sicer dobil Francoz Johann Zarco pred Italijanoma Francescom Bagnaio in Fabiom di Giannantoniom. V skupnem seštevku je Bagnaia še povišal prednost pred Špancem Jorgejem Martinom, ki je v Avstraliji veljal za prvega favorita, a se je v soboto uštel pri taktiki izbire gum, nedeljski nastop s prve startne pozicije pa je odneslo slabo vreme. Razlika med vodilnima dirkačema sezone tako štiri dirke pred koncem znaša kar zajetnih 27 točk.

Naslednja dirka za svetovno prvenstvo bo na sporedu konec prihodnjega tedna na Tajskem v Buriramu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.